Wieprzowina: czy warto jeść wieprzowinę? Własności, wartości, zastosowanie

2019-04-05 11:57

Niewątpliwe wartości odżywcze wieprzowiny czynią to mięso cennym dla naszego zdrowia. Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka i wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jakie jeszcze właściwości ma mięso wieprzowe?

wieprzowina-czy-warto-jesc-wieprzowine.jpg
Autor: Shutterstock Wieprzowina to cenne źródło białka, witamin i minerałów

Spis treści

  1. Wieprzowina - mięso podatne na każdy rodzaj obróbki
  2. Właściwości zdrowotne wieprzowiny
  3. Jak przechowywać wieprzowinę?
  4. Przepisy z wieprzowiną

Wszystko o wieprzowinie dowiesz się z tego artykułu, a szczególnie:

  1. Własności mięsa wieprzowego
  2. Wartość odżywcza wieprzowiny
  3. Przechowywanie mięsa wieprzowego
  4. Przepisy z wieprzowiną

Wieprzowina - mięso podatne na każdy rodzaj obróbki

Wieprzowina jest bardzo smacznym i popularnym w Polsce mięsem. Pomimo swojej wysokiej kaloryczności stanowi składnik wielu różnorodnych potraw i cenionych wędlin. Nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia. Najsmaczniejsze jest mięso ze sztuk ważących około 100 kg, o jasnoróżowym kolorze oraz białym, jędrnym tłuszczu. Ciemnoróżowe zabarwienie mięsa świadczy o tym, że pochodzi ze starszych zwierząt. Będzie twarde i łykowate. Bardzo cenione jest mięso lekko przerośnięte tłuszczem, tzw. marmurkowe. Producenci wieprzowiny dbają, żeby mięso trafiające do naszych sklepów było wysokiej jakości i o niskiej zawartości tłuszczu.

Polecamy także:  Mięso z mangalicy, właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie  Wieprzowina ze świni puławskiej lub złotnickiej – czym się charakteryzuje?

Właściwości zdrowotne wieprzowiny

Wieprzowina jest mięsem o dużej wartości energetycznej. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Dostarcza również witaminy: B6, B12, PP, A i D oraz łatwo przyswajalne przez nasz organizm żelazo. W ostatnich latach spadło spożycie wieprzowiny. Zjawisko to jest skutkiem zmian żywieniowych Polaków, którzy coraz częściej wybierają mięso drobiowe. Spożywanie zbyt dużej ilości wieprzowiny skutkuje większym ryzykiem wystąpienia otyłości, miażdżycy oraz chorób cywilizacyjnych. Niedopieczone, krwiste mięso może być źródłem wirusowego zapalenia wątroby. Należy zawsze serwować mięso dobrze wysmażone, wypieczone lub wygotowane.

Sprawdź: Ile tłuszczu ma wieprzowina?

Jak przechowywać wieprzowinę?

Spożywanie wieprzowiny i jej przetworów wymaga rozważenia. Zaletą mięsa jest jego smak i łatwość przyrządzania potraw. Ze względu na wartości odżywcze nie powinniśmy radykalnie eliminować wieprzowiny z naszej kuchni. Wybierajmy mięso dobrej jakości, pochodzące z młodych sztuk i nie przerośnięte tłuszczem. Pamiętać należy o właściwym przechowywaniu mięsa. W warunkach chłodniczych można przechowywać mięso do kilku dni, w stanie głębokiego zamrożenia do kilkunastu miesięcy.

Przepisy z wieprzowiną

Polecamy przepis na  Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste

Polecamy także: Schab w sosie własnym - pyszny obiad dla całej rodziny

Więcej przepisów z wykorzystaniem mięsa wieprzowego tutaj