Wieprzowina: jakie pełnowartościowe białka zawiera mięso wieprzowe?
Wieprzowinę warto włączać do diety z uwagi na wysoką zawartość białka w tym mięsie. Powszechnie wykorzystywana w polskiej tradycyjnej kuchni, sprawdzi się również w daniach typowo dietetycznych. Dowiedz się, jakie pełnowartościowe białka zawiera mięso wieprzowe. Sprawdź: Ile tłuszczu ma wieprzowina?
Wieprzowina - składniki odżywcze
Wieprzowina jest bogata w białko wysokogatunkowe i pełnowartościowe. Jest go w dodatku bardzo dużo, co potwierdzają badania naukowe. W surowym mięsie na kotlet schabowy znajduje się ponad 22 proc. białka. To białko zawiera duże ilości aminokwasów, których organizm sam nie wytworzy, a nie można go także otrzymać z produktów pochodzenia roślinnego. To lizyna, aminokwasy siarkowe oraz tryptofan.
Białko wpływa znakomicie na stymulację tkanek oraz poprawia pracę układu odpornościowego. Pamiętajmy, że badania naukowe wskazują na wieprzowinę jako mięso o najwyższej koncentracji tego składnika. Niektóre gatunki wieprzowiny, np. golonka, są bogate w kolagen, czyli główny składnik tkanki łącznej, korzystnie wpływający na kondycję ścięgien, stawów i skóry.