Schab w sosie własnym - sprawdzony przepis na rodzinny obiad
Schab w sosie własnym to danie tradycyjne i bardzo lubiane przez wiele osób. Delikatne mięso długo duszone we własnym sosie po prostu rozpływa się w ustach. Schab w sosie własnym to świetne danie na rodzinny obiad. Łatwe w przyrządzeniu i do tego doskonale smakuje.
Wypróbuj także nasz popularny przepis: Schab po bałkańsku - idealny na imprezę! [GALERIA ZDJĘĆ I PRZEPISÓW]
Podczas marynowania mięsa warto wygnieść je lekko ręką. W marynatach możemy skorzystać z dowolnych przypraw. Do schabu pasuje jałowiec, suszona kolendra, ziarna gorczycy, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa.
Z czym podawać schab w sosie własnym?
Doskonale smakuje z ziemniaczanym puree, kopytkami lub szarymi kluskami oraz bukietem surówek.
Oto kilka wypróbowanych przepisów na pyszne surówki, które zaspokoją nawet najwybredniejsze gusta:
Surówka z kalarepki - bogactwo smaku i witamin
Surówka z białej kapusty, pomidorków i ogórków
Surówka coleslaw z młodej kapusty z kukurydzą
Surówka z marchewki, pomarańczy i rodzynek
Jeść, czy nie jeść wieprzowinę?
Ze wszystkich stron jesteśmy bombardowani sprzecznymi informacjami. Raz słyszymy, że mięso wieprzowe jest niezdrowe, bo zbyt tłuste. Innym razem, że mięso wieprzowe należy jeść, bo dzisiaj hodowane ma mniej tłuszczu, a za to więcej cennym witamin. Jak jest naprawdę? O tym w naszym artykule.
Polecamy: Wieprzowina: jakie pełnowartościowe białka zawiera mięso wieprzowe?
SKŁADNIKI
- 8 kotletów ze schabu środkowego
- 2 cebule
- 3 marchewki pokrojone w plasterki
- pół niedużego selera pokrojonego w kawałki
- 1 por pokrojony w plasterki
- przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, papryka słodka i ostra, majeranek
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić w plastry od 2 cm grubości. Przyprawić: solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą, majerankiem.
- Skropić kotlety olejem i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (można również na noc)
- Podsmażyć delikatnie mięso na patelni, dodać 2 cebule pokrojone w piórka, posypane solą i pieprzem. Dusić wszystko razem 5 min.
- Następnie dolać wody tak, by przykryła mięso, dodać marchew, seler, pokrojonego pora, liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok 2 godziny. Na końcu sos można zaciągnąć mąką.