Najprostsza SURÓWKA z KALAREPY - witaminy i minerały

Najprostsza SURÓWKA z KALAREPY - witaminy i minerały

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najprostsza SURÓWKA z KALAREPY - witaminy i minerały

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Najprostsza surówka z kalarepy to nieocenione źródło witamin z grupy B i C, karotenoidów oraz minerałów. Powinniśmy jeść kalarepę jak najczęściej. Taka surówka z kalarepy będzie pasowała do mięsa drobiowego i delikatnej wieprzowiny.

Składniki

  • 2 duże kalarepy,
  • po 1 łyżce kwaśnej śmietany, majonezu, jogurtu naturalnego i soku z cytryny,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1 łyżka zielonego pieprzu,
  • sól, cukier.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietanę ucieramy na gładką masę z majonezem i jogurtem. Doprawiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany koperek i łyżkę zielonego pieprzu. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem.

  • Kalarepki oczyszczone i obrane ze skóry kroimy w słupki. Przelewamy zimną wodą i odsączamy dokładnie na sicie. Łączymy z sosem i odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.