Surówka z młodej kapusty z kukurydzą [coleslaw]

2022-05-19
Surówka z młodej kapusty z kukurydzą
Autor: Shutterstock Surówka z młodej kapusty z kukurydzą
łatwy
12 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Surówka obiadowa z szatkowanej młodej kapusty, marchewki i kukurydzy, znana jako coleslaw, świetnie pasuje do wszystkich kotletów i dań rybnych. 

SKŁADNIKI

  • pół główki małej kapusty lub ćwiartkę większej
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kapustę drobno siekamy, solimy, odstawiamy na 10 minut, by kapusta puściła sok. W tym czasie na tarce trzemy marchewkę.

    Dodajemy odsączoną kukurydzę.

    Łączymy ze sobą składniki, dodajemy majonez, cukier, dobrze mieszamy.

Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Galeria: Młoda kapusta - przepisy na ciepło