Zupa szczawiowa -przepis Ewy Wachowicz - spróbuj jej z nami!

Zupa szczawiowa -przepis Ewy Wachowicz - spróbuj jej z nami!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa szczawiowa to jedno z wiosennych dań, które pierwsze pojawiają się na stole

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa szczawiowa wg przepisu Ewy Wachowicz, podawana z jajkiem na twardo to klasyka kuchni polskiej. Nie wiesz jak ją ugotować? Przekonaj się, że zrobienie zupy szczawiowej to żadna trudność. 

Wypróbuj nasz przepis na szczawiowy hummus: Pasta z ciecierzycy i szczawiu [hummus ze szczawiem]

Składniki

  • szczaw umyty i pokrojony na drobno (ewentualnie, poza sezonem, szczaw ze słoika)

  • warzywa młode (marchewka, pietruszka, kawałek selera)

  • sól, pieprz

  • ziemniaki pokrojone w kostkę

  • kawałek wędzonki ok. 25 do 30 dkg

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

  • śmietana zakwaszana

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso i warzywa gotujemy w bulionie, dodajemy pokrojone ziemniaki i po kilku minutach dodajemy szczaw, uprzednio sprawdzając, czy pozostałe składniki są już miękkie.

  • Gotujemy i doprawiamy do smaku, jajka obieramy i kroimy w poprzek na pół lub kostkę i wrzucamy do ugotowanej już zupy.

  • Nalewamy zupę z jajkiem na talerz i nakładamy łyżkę śmietany.

Ocena: 3,7