Pasta z ciecierzycy i szczawiu czyli hummus ze szczawiem

Pasta z ciecierzycy i szczawiu czyli hummus ze szczawiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta z ciecierzycy i szczawiu to znakomita sezonowa przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Hummus ze szczawiem to pomysł na sezonową, zdrową, polską odmianę pasty warzywnej. Można ja jeść z waflami ryżowymi, podać w łódeczkach z cykorii lub maczać w niej surowe warzywa. Zimą, gdy nie ma świeżego szczawiu, można go zastąpić szpinakiem. Szczaw to rzadko wykorzystywana w polskiej kuchniroślina, większość go kojarzy tylko z zupą, a szkoda, bo jest bardzo zdrowy.

Składniki

  • 3 garście szczawiu

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy, wcześniej namoczonej, najlepiej moczyć przez całą noc (lub ostatecznie 1 puszka gotowej)

  • 50 ml pasty sezamowej tahini

  • sok z 2 cytryn

  • skórka z 2 starannie umytych cytryn

  • 4 suszone pomidory

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki suszonej chlorelli lub spiruliny

  • 50 ml wody mineralnej

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wrzuć wszystko do miksera, dodaj 50 ml wody, zmiksuj całość na gładką masę, dodaj sól i pieprz.

Ocena: 5