Domowe czipsy kukurydziane z serem - jak samodzielnie zrobić nachos?
Pasta z ciecierzycy i szczawiu czyli hummus ze szczawiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasta z ciecierzycy i szczawiu to znakomita sezonowa przekąska.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Hummus ze szczawiem to pomysł na sezonową, zdrową, polską odmianę pasty warzywnej. Można ja jeść z waflami ryżowymi, podać w łódeczkach z cykorii lub maczać w niej surowe warzywa. Zimą, gdy nie ma świeżego szczawiu, można go zastąpić szpinakiem. Szczaw to rzadko wykorzystywana w polskiej kuchniroślina, większość go kojarzy tylko z zupą, a szkoda, bo jest bardzo zdrowy.
Składniki
3 garście szczawiu
250 g ugotowanej ciecierzycy, wcześniej namoczonej, najlepiej moczyć przez całą noc (lub ostatecznie 1 puszka gotowej)
50 ml pasty sezamowej tahini
sok z 2 cytryn
skórka z 2 starannie umytych cytryn
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki suszonej chlorelli lub spiruliny
50 ml wody mineralnej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Wrzuć wszystko do miksera, dodaj 50 ml wody, zmiksuj całość na gładką masę, dodaj sól i pieprz.
Polecamy także:
Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?
Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?
Przepisy na szczawiowe specjały: