Konfitura z winogron - sprawdzony przepis

Konfitura z winogron - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfiturę można przygotować zarówno z ciemnych, jak i jasnych winogron

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Winogrona nie są drogimi i trudno dostępnymi owocami egzotycznymi. Nawet w Polsce zdarzają się lata, kiedy dają obfite plony. Pamiętajmy, że z winogron można wyczarować wspaniałe przetwory na zimę. Świetnie smakują i pięknie się prezentują. Sprawdź, jak zrobić konfiturę z winogron.

Składniki

  • 1 kg winogron

  • 1 kg cukru

  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

  • kieliszek spirytusu

  • kawałek strączka wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z owoców usunąć pestki. Winogrona działkowe wystarczy po prostu przetrzeć przez sitko. W ten sposób można pozbyć się nie tylko pestek, ale także twardych skórek.

  • Winogrona przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na około dwie godziny.

  • Dodać szklankę wody i smażyć na średnim ogniu 30 minut.

  • Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty.

  • W czasie smażenia mieszać i zbierać pianę.

  • Na koniec dodać kwasek cytrynowy i wanilię. Smażyć jeszcze 5 minut. 

  • Zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia.

  • Zimną konfiturę przełożyć do słoików, zalać każdy łyżeczką spirytusu i szczelnie zamknąć.

Ocena: 1,7