Chutney śliwkowy idealny do mięs. Cudownie przełamuje i wzbogaca smak dań mięsnych
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Chutney śliwkowy to słodko-ostry gęsty sos na bazie owoców. Doskonale pasuje do pieczonego schabu i kaczki, przełamuje ich smak, wzbogaca wrażenia. Jego przyrządzenie jest naprawdę proste, a efekt przypadnie do gustu każdemu. Wypróbuj nasz przepis na chutney ze śliwek.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki gotujemy w 1/4 szklanki wody do momentu, aż staną się miękkie (nie powinny jednak popękać). Delikatnie odcedzamy, studzimy i dopiero potem usuwamy pestki.
- Przekładamy je do większego garnka, dodajemy rodzynki, drobno pokrojone jabłko i cebulę; dolewamy ocet.
- Posiekany imbir, chili, gorczycę i goździki wkładamy do woreczka z gazy i zanurzamy w garnku, wieszając go na jego brzegu, tak by w każdej chwili można było wyjąć przyprawy.
- Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, dodajemy cukier, sól i dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje.
- Gorący sos przekładamy do słoików i od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Chutney (czatnej) owocowy
Czatnej to rodzaj gęstego sosu do mięs, który przygotowuje się zazwyczaj ze słodkich lub slodko-kwaśnych owoców i aromatycznych, często dość ostrych przypraw. Taki dodatek łączy w sobie smaki słodki, kwaśny i ostry, jest wyrazisty i aromatyczny. Dzięki temu wspaniale podkreśla i wzbogaca smak mięs. Oto inne pomysły na znakomite owocowe chutneye:
Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami
Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek
Galeria: TOP sekretnych sosów na zimno