Świąteczny piernik - jak zrobić pyszny piernik na Święta Bożego Narodzenia?

Świąteczny piernik - jak zrobić pyszny piernik na Święta Bożego Narodzenia?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Świąteczny piernik.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

W Polsce piernik pojawił się w połowie XVIII wieku i był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Dziś piernik lub pierniczki kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. Jak zrobić doskonały piernik na Święta Bożego Narodzenia?

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 250 g margaryny
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Margarynę należy roztopić i ostudzić.

  • Jajka utrzeć z cukrem na sztywną pianę.

  • Następnie należy do piany dodać następujące składniki - mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawę do piernika – cały czas mieszając.

  • Na końcu należy dodać powidła śliwkowe i wszystko wymieszać.

  • Następnie trzeba wlać roztopioną i ostudzoną margarynę, jednocześnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej margaryną. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.

  • Ostudzony piernik można polać polewą czekoladową (gotową, kupioną w sklepie lub po prostu kilkoma tabliczkami czekolady rozpuszczonymi w garnku z odrobiną mleka). Piernik można przełożyć także powidłami śliwkowymi.