Najlepsze ciasto ze śliwkami piekę według tego przepisu. Dodaję do niego ten włoski ser

Dieta wegetariańska
W sklepach i na bazarkach już pojawiły się pierwsze śliwki. Sezon na te pyszne owoce warto rozpocząć od upieczenia wyśmienitego i puszystszego ciast. Oprócz śliwek za jego wyjątkowy smak odpowiada jeszcze jeden składnik. To włoski ser ricotta, który sprawia, że wypiek ma delikatny i bogaty smak. Poznajcie sprawdzony przepis na zniewalające smakiem ciasto ze śliwkami i ricottą.
Czy ricotta nadaje się do ciast?
Ser ricotta ma długą i bogatą historię, która sięga czasów starożytnego Rzymu. Już wtedy pasterze wykorzystywali serwatkę pozostałą po produkcji serów, aby stworzyć ten smaczny i uniwersalny ser. Ricotta po włosku oznacza dosłownie „ponownie ugotowany”. Odnosi się to do sposobu produkcji, ponieważ jest on wytwarzany z serwatki pozostałej po produkcji innych serów, która jest ponownie podgrzewana.
Ricotta to pyszny ser, który ma szerokie zastosowanie w przepisach kulinarnych. Idealnie sprawdza się w słodkich wypiekach, takich jak to wyśmienite ciasto ze śliwkami. Dlaczego więc warto piec ciasta z dodatkiem tego włoskiego sera?
- Wilgotność – ricotta sprawia, że ciasta są miękkie i wilgotne, a także dłużej zachowują świeżość.
- Delikatność – ser odpowiada za lekką i puszystą konsystencję ciast.
- Bogaty smak – ricotta ma delikatny i lekko słodki smak, który wzbogaca ciasta, ale nie dominuje nad innymi składnikami.
- Wszechstronność – ser można wykorzystać w wielu rodzajach ciast, zarówno w słodkich, jak i wytrawnych wypiekach.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami i ricottą?
Sezon na śliwki właśnie się rozpoczyna. To idealny czas, aby przygotować nie tylko pyszne domowe przetwory na zimę, ale i upiec smakowite ciasta, które znikną w okamgnieniu. Przepisem, z którego warto skorzystać w pierwszej kolejności, jest ciasto ze śliwkami i ricottą. To znakomity słodki wypiek przygotowany z kilku łatwo dostępnych produktów. Przepis jest szybki i nie wymaga nawet użycia miksera. Składniki łączy się za pomocą łyżki.
Jak więc upiec pełne smaku puszyste ciasto ze śliwkami i ricottą? Wystarczy wybrać ten nieskomplikowany przepis i postępować według niego krok po kroku. To łatwe ciasto, które uda się nawet tym, którzy do ciast mają dwie lewe ręce.
- 1. krok – pokrojenie śliwek
- 2. krok – wymieszanie jajek z cukrem
- 3. krok – wymieszanie masy z serem ricotta i olejem
- 4. krok – wymieszanie masy z suchymi składnikami i śliwkami
- 5. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku
Jak podawać ciasto ze śliwkami i ricottą?
Znakomite ciasto z dodatkiem śliwek i włoskiego sera ricotta to hit tego lata. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, więc można je piec w ostatniej chwili. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie, który uświetni spotkanie z bliskimi. Pyszne domowe ciasto sprawdzi się też na takie okazje jak urodziny czy imieniny. Porcje można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 250 g śliwek
- 250 g sera ricotta
- 150 g cukru trzcinowego
- 125 g mąki pszennej
- 75 ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć mąką ziemniaczaną.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę.
- Dodać ser ricotta i wlać olej. Wymieszać do połączenia.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszać, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
- Dodać 3/4 śliwek i wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć pozostałe śliwki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.