Najlepsze ciasto ze śliwkami piekę według tego przepisu. Dodaję do niego ten włoski ser

ciasto ze śliwkami i ricottą
Autor: Shutterstock Ze śliwek i tego włoskiego sera upieczesz wyśmienite ciasto. Jest łatwe, szybkie i rozpływa się w ustach!
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

W sklepach i na bazarkach już pojawiły się pierwsze śliwki. Sezon na te pyszne owoce warto rozpocząć od upieczenia wyśmienitego i puszystszego ciast. Oprócz śliwek za jego wyjątkowy smak odpowiada jeszcze jeden składnik. To włoski ser ricotta, który sprawia, że wypiek ma delikatny i bogaty smak. Poznajcie sprawdzony przepis na zniewalające smakiem ciasto ze śliwkami i ricottą.

Czy ricotta nadaje się do ciast?

Ser ricotta ma długą i bogatą historię, która sięga czasów starożytnego Rzymu. Już wtedy pasterze wykorzystywali serwatkę pozostałą po produkcji serów, aby stworzyć ten smaczny i uniwersalny ser. Ricotta po włosku oznacza dosłownie „ponownie ugotowany”. Odnosi się to do sposobu produkcji, ponieważ jest on wytwarzany z serwatki pozostałej po produkcji innych serów, która jest ponownie podgrzewana.

Ricotta to pyszny ser, który ma szerokie zastosowanie w przepisach kulinarnych. Idealnie sprawdza się w słodkich wypiekach, takich jak to wyśmienite ciasto ze śliwkami. Dlaczego więc warto piec ciasta z dodatkiem tego włoskiego sera?

  • Wilgotność – ricotta sprawia, że ciasta są miękkie i wilgotne, a także dłużej zachowują świeżość.
  • Delikatność – ser odpowiada za lekką i puszystą konsystencję ciast.
  • Bogaty smak – ricotta ma delikatny i lekko słodki smak, który wzbogaca ciasta, ale nie dominuje nad innymi składnikami.
  • Wszechstronność – ser można wykorzystać w wielu rodzajach ciast, zarówno w słodkich, jak i wytrawnych wypiekach.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami i ricottą?

Sezon na śliwki właśnie się rozpoczyna. To idealny czas, aby przygotować nie tylko pyszne domowe przetwory na zimę, ale i upiec smakowite ciasta, które znikną w okamgnieniu. Przepisem, z którego warto skorzystać w pierwszej kolejności, jest ciasto ze śliwkami i ricottą. To znakomity słodki wypiek przygotowany z kilku łatwo dostępnych produktów. Przepis jest szybki i nie wymaga nawet użycia miksera. Składniki łączy się za pomocą łyżki.

Jak więc upiec pełne smaku puszyste ciasto ze śliwkami i ricottą? Wystarczy wybrać ten nieskomplikowany przepis i postępować według niego krok po kroku. To łatwe ciasto, które uda się nawet tym, którzy do ciast mają dwie lewe ręce.

  • 1. krok – pokrojenie śliwek
  • 2. krok – wymieszanie jajek z cukrem
  • 3. krok – wymieszanie masy z serem ricotta i olejem
  • 4. krok – wymieszanie masy z suchymi składnikami i śliwkami
  • 5. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku

Jak podawać ciasto ze śliwkami i ricottą?

Znakomite ciasto z dodatkiem śliwek i włoskiego sera ricotta to hit tego lata. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, więc można je piec w ostatniej chwili. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie, który uświetni spotkanie z bliskimi. Pyszne domowe ciasto sprawdzi się też na takie okazje jak urodziny czy imieniny. Porcje można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 250 g śliwek
  • 250 g sera ricotta
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 75 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć mąką ziemniaczaną.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę.
  • Dodać ser ricotta i wlać olej. Wymieszać do połączenia.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszać, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
  • Dodać 3/4 śliwek i wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć pozostałe śliwki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej