Kiedy jest sezon, robię pyszne ciasto z mascarpone bez pieczenia. Z tymi owocami smakuje wyśmienicie

ciasto z mascarpone i wiśniami
Autor: Shutterstock Zamiast piec, zrób na zimno. To najlepsze ciasto z mascarpone i tymi sezonowymi owocami.
łatwy
45 min
8

Dieta wegetariańska

Jakie ciasto można zrobić z serkiem mascarpone? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Pełne smaku ciasto bez pieczenia z delikatnym kremem z serka mascarpone wzbogacają pyszne sezonowe owoce, czyli wiśnie. To najlepsze ciasto na lato, które zachwyci każdego. Oto prosty przepis na wyborne ciasto z mascarpone i wiśniami.

Z czym połączyć mascarpone do ciasta?

Wyśmienite ciasto bez pieczenia, na które przepis znajdziecie poniżej, zachwyca już samym wyglądem. Po pierwszym kęsie można się w nim zakochać. Ciasto składa się z kilku warstw. Pierwszą z nich jest kruchy spód z herbatników. Na nim wygodnie ułożył się krem z włoskiego serka mascarpone, który powstaje z kilku produktów. Serek mascarpone świetnie łączy się z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym oraz bitą śmietaną. Ostatnią warstwę stanowi frużelina wiśniowa, która znakomicie przełamuje smaki.

Jak zrobić ciasto z mascarpone i wiśniami?

Przepis na domowe ciasto z aksamitnym kremem z serka mascarpone i wiśniami nie jest trudny. Dzięki temu, że czynności zostały dokładnie opisane, przygotowanie tego smacznego ciasta na zimno jest o wiele łatwiejsze. Wszystko przebiega sprawnie i bez przykrych niespodzianek. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w wielu sklepach. Właśnie teraz sezon na wiśnie jest w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i zrobić to pyszne ciasto z mascarpone bez pieczenia.

Jak więc zrobić rewelacyjne ciasto z obłędnym kremem z włoskiego serka mascarpone i wiśniami? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, wyśmienite ciasto na zimno uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie kruchego spodu z herbatników
  • 2. krok – przygotowanie kremu z mascarpone i wyłożenie go na kruchy spód
  • 3. krok – przygotowanie frużeliny wiśniowej i wyłożenie jej na krem z mascarpone
  • 4. krok – schłodzenie ciasta z mascarpone i wiśniami w lodówce

Jakie ciasto można upiec z wiśniami?

Jeżeli lubicie ciasta i desery z wiśniami w roli głównej, możecie poznać inne przepisy na te słodkie przysmaki. W lecie pysznie smakuje ciasto z mascarpone i wiśniami, ale sprawdzą się także inne wypieki, które oczarują smakiem. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na ciasta z wiśniami, które bez problemu możecie zrobić w domu.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g roztopionego masła

  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • frużelina wiśniowa:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 175 g cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przełożyć do formy i wyłożyć dno i boki. Wyrównać i docisnąć boki. Wstawić do lodówki.
  • Śmietankę ubić na sztywno.
  • Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy i wlać sok z cytryny. Miksować do połączenia.
  • Stopniowo dodawać bitą śmietanę i mieszać do połączenia.
  • Krem wyłożyć na herbatnikowy spód i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
  • Wiśnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut, aby puściły sok.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i sokiem z cytryny, tak aby nie było grudek.
  • Wiśnie zagotować i wlać mieszankę z mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszać, aż zgęstnieją.
  • Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać. Wlać do wiśni i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • Frużelinę równomiernie wyłożyć na krem. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawać na deser na rożne okazje.
Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej