Kiedy jest sezon, robię pyszne ciasto z mascarpone bez pieczenia. Z tymi owocami smakuje wyśmienicie

Dieta wegetariańska
Jakie ciasto można zrobić z serkiem mascarpone? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Pełne smaku ciasto bez pieczenia z delikatnym kremem z serka mascarpone wzbogacają pyszne sezonowe owoce, czyli wiśnie. To najlepsze ciasto na lato, które zachwyci każdego. Oto prosty przepis na wyborne ciasto z mascarpone i wiśniami.
Z czym połączyć mascarpone do ciasta?
Wyśmienite ciasto bez pieczenia, na które przepis znajdziecie poniżej, zachwyca już samym wyglądem. Po pierwszym kęsie można się w nim zakochać. Ciasto składa się z kilku warstw. Pierwszą z nich jest kruchy spód z herbatników. Na nim wygodnie ułożył się krem z włoskiego serka mascarpone, który powstaje z kilku produktów. Serek mascarpone świetnie łączy się z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym oraz bitą śmietaną. Ostatnią warstwę stanowi frużelina wiśniowa, która znakomicie przełamuje smaki.
Jak zrobić ciasto z mascarpone i wiśniami?
Przepis na domowe ciasto z aksamitnym kremem z serka mascarpone i wiśniami nie jest trudny. Dzięki temu, że czynności zostały dokładnie opisane, przygotowanie tego smacznego ciasta na zimno jest o wiele łatwiejsze. Wszystko przebiega sprawnie i bez przykrych niespodzianek. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w wielu sklepach. Właśnie teraz sezon na wiśnie jest w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i zrobić to pyszne ciasto z mascarpone bez pieczenia.
Jak więc zrobić rewelacyjne ciasto z obłędnym kremem z włoskiego serka mascarpone i wiśniami? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, wyśmienite ciasto na zimno uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie kruchego spodu z herbatników
- 2. krok – przygotowanie kremu z mascarpone i wyłożenie go na kruchy spód
- 3. krok – przygotowanie frużeliny wiśniowej i wyłożenie jej na krem z mascarpone
- 4. krok – schłodzenie ciasta z mascarpone i wiśniami w lodówce
Jakie ciasto można upiec z wiśniami?
Jeżeli lubicie ciasta i desery z wiśniami w roli głównej, możecie poznać inne przepisy na te słodkie przysmaki. W lecie pysznie smakuje ciasto z mascarpone i wiśniami, ale sprawdzą się także inne wypieki, które oczarują smakiem. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na ciasta z wiśniami, które bez problemu możecie zrobić w domu.
- Błyskawiczne, wilgotne ciasto z wiśniami – przepis, który uratuje każdy deserowy kryzys
- Mieszam jogurt z wiśniami i wstawiam do piekarnika. To dietetyczne ciasto zniewala smakiem
- Pijana wiśnia to popisowe ciasto niejednej pani domu. Można się zakochać
- Błyskawiczny placek drożdżowy z wiśniami i kruszonką – puszyste ciasto pełne smaku lata
- Te pyszne owoce układam na kruchym spodzie i posypuję kruszonką. To ciasto smakuje jak za dawnych lat
SKŁADNIKI
- spód:
- 200 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
Krem:- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
frużelina wiśniowa:- 500 g wydrylowanych wiśni
- 175 g cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przełożyć do formy i wyłożyć dno i boki. Wyrównać i docisnąć boki. Wstawić do lodówki.
- Śmietankę ubić na sztywno.
- Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy i wlać sok z cytryny. Miksować do połączenia.
- Stopniowo dodawać bitą śmietanę i mieszać do połączenia.
- Krem wyłożyć na herbatnikowy spód i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
- Wiśnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut, aby puściły sok.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i sokiem z cytryny, tak aby nie było grudek.
- Wiśnie zagotować i wlać mieszankę z mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszać, aż zgęstnieją.
- Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać. Wlać do wiśni i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Frużelinę równomiernie wyłożyć na krem. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Podawać na deser na rożne okazje.