Szybkie ciasto z wiśniami
2023-07-09
łatwy
45 min
4
Szybkie ciasto z wiśniami to pyszny pomysł na podwieczorek w letnie popołudnie. Ciasto z wiśniami można przygotować dosłownie w ciągu kilku minut. Gorzej z wydrylowaniem wiśni, ale jeśli już się z nimi uporacie, to połowa sukcesu. Puszyste ciasto z soczystymi wiśniami polubią wszyscy domownicy.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
- 300 g wiśni, wydrylowanych Jak drylować wiśnie i czereśnie bez drylownicy?
- masło i bułka tarta lub pergamin do przygotowania formy do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puch.
- Dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
- Dolać olej i ekstrakt wanilii, ponownie wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem i wyspanej tartą bułką lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 50 minut.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?