Pijana wiśnia to popisowe ciasto niejednej pani domu. Można się zakochać

pijana wiśnia
Autor: Shutterstock
łatwy
180 min
12

Pod nazwą Pijana wiśnia kryje się przepyszne ciasto przekładane kremem. Między biszkoptowymi blatami o smaku kakaowym wygodnie ułożył się aksamitny krem z dodatkiem wiśni nasączonych alkoholem. Ciasto smakuje obłędnie i sprawdzi się na wiele różnych okazji. Oto przepis na Pijaną wiśnię, w której można zakochać się od pierwszego kęsa.

Jak zrobić ciasto Pijana wiśnia?

Pierwszym krokiem jest upieczenie kakaowych biszkoptów, a po ostygnięciu należy przekroić je na dwa równe blaty. Biszkopt nasącza się herbatą earl grey i wiśniówką. Krem przyrządza się ze schłodzonej śmietany kremówki i cukru pudru. Do kremu dodaje się wiśnie, które wcześniej należy namoczyć w wódce. Na dolny blat wykłada się krem i przykrywa drugim biszkoptem. Wierzch dekoruje się polewą czekoladową, kremem i startą czekoladą. Tak przygotowane ciasto trzeba wstawić do lodówki na dwie godziny.

Przepis na ciasto Pijana wiśnia

  • To łatwy przepis na pyszne ciasto z wiśniami, ale na jego przygotowanie warto zarezerwować sobie więcej czasu.
  • Lista składników to produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Do ciasta można wykorzystać wiśnie świeże lub mrożone.
  • Jeżeli ciasto będą jeść dzieci, alkohol można zastąpić wodą, sokiem lub syropem wiśniowym.
  • Poncz przygotowuje się z wiśniówki i herbaty earl grey, ale równie dobry będzie z zieloną lub czarną.
  • Pijaną wiśnię dekoruje się kremem. Ciasto będzie wyglądać efektownie, jeżeli wierzch posypie się startą gorzką czekoladą i udekoruje wisienkami koktajlowymi.

Kiedy podawać ciasto Pijana wiśnia?

Ten przepis warto zapisać, ponieważ ciasto jest uniwersalne i można serwować je wiele różnych okazji. To pomysł na ciasto urodzinowe, które zastąpi tort. Na pewno zrobi wrażenie na rodzinie w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

SKŁADNIKI

  • biszkopt:
  • 200 g cukru
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • wiśnie:
  • 500 g wiśni bez pestek
  • 200 ml wódki

  • poncz:
  • 150 ml wiśniówki
  • 100 ml herbaty earl grey

  • krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

  • polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka

  • dodatkowo:
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • wisienki koktajlowe (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie przełożyć do miseczki, zalać wódką i odstawić na dobę.
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i stopniowo dodawać do mokrych składników, mieszając łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i przekroić na dwa równe blaty.
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Wlać ostygniętą żelatyną i zmiksować. Odłożyć 1/3 kremu do dekoracji.
  • Wiśnie odcedzić z nadmiaru alkoholu, dodać do kremu i wymieszać.
  • Wiśniówkę wymieszać z herbatą i nasączyć nią biszkoptowe blaty.
  • Dolny blat włożyć do formy, w które piekł się biszkopt. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem.
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka i wlać mleko. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i połączy z mlekiem w gładką polewę. Odstawić do ostygnięcia i polać wierzch ciasta. Formę wstawić do lodówki, aby polewa zastygła,
  • Na wierzch ciasta wyłożyć pozostały krem, posypać startą gorzką czekoladą i udekorować wisienkami koktajlowymi.
  • Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej