Pijana wiśnia to popisowe ciasto niejednej pani domu. Można się zakochać
Pod nazwą Pijana wiśnia kryje się przepyszne ciasto przekładane kremem. Między biszkoptowymi blatami o smaku kakaowym wygodnie ułożył się aksamitny krem z dodatkiem wiśni nasączonych alkoholem. Ciasto smakuje obłędnie i sprawdzi się na wiele różnych okazji. Oto przepis na Pijaną wiśnię, w której można zakochać się od pierwszego kęsa.
Jak zrobić ciasto Pijana wiśnia?
Pierwszym krokiem jest upieczenie kakaowych biszkoptów, a po ostygnięciu należy przekroić je na dwa równe blaty. Biszkopt nasącza się herbatą earl grey i wiśniówką. Krem przyrządza się ze schłodzonej śmietany kremówki i cukru pudru. Do kremu dodaje się wiśnie, które wcześniej należy namoczyć w wódce. Na dolny blat wykłada się krem i przykrywa drugim biszkoptem. Wierzch dekoruje się polewą czekoladową, kremem i startą czekoladą. Tak przygotowane ciasto trzeba wstawić do lodówki na dwie godziny.
Przepis na ciasto Pijana wiśnia
- To łatwy przepis na pyszne ciasto z wiśniami, ale na jego przygotowanie warto zarezerwować sobie więcej czasu.
- Lista składników to produkty, które są w sklepach przez cały rok.
- Do ciasta można wykorzystać wiśnie świeże lub mrożone.
- Jeżeli ciasto będą jeść dzieci, alkohol można zastąpić wodą, sokiem lub syropem wiśniowym.
- Poncz przygotowuje się z wiśniówki i herbaty earl grey, ale równie dobry będzie z zieloną lub czarną.
- Pijaną wiśnię dekoruje się kremem. Ciasto będzie wyglądać efektownie, jeżeli wierzch posypie się startą gorzką czekoladą i udekoruje wisienkami koktajlowymi.
Kiedy podawać ciasto Pijana wiśnia?
Ten przepis warto zapisać, ponieważ ciasto jest uniwersalne i można serwować je wiele różnych okazji. To pomysł na ciasto urodzinowe, które zastąpi tort. Na pewno zrobi wrażenie na rodzinie w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
SKŁADNIKI
- biszkopt:
- 200 g cukru
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 65 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
wiśnie:- 500 g wiśni bez pestek
- 200 ml wódki
poncz:- 150 ml wiśniówki
- 100 ml herbaty earl grey
krem:- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
polewa:- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
dodatkowo:- 50 g startej gorzkiej czekolady
- wisienki koktajlowe (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie przełożyć do miseczki, zalać wódką i odstawić na dobę.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i stopniowo dodawać do mokrych składników, mieszając łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i przekroić na dwa równe blaty.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Wlać ostygniętą żelatyną i zmiksować. Odłożyć 1/3 kremu do dekoracji.
- Wiśnie odcedzić z nadmiaru alkoholu, dodać do kremu i wymieszać.
- Wiśniówkę wymieszać z herbatą i nasączyć nią biszkoptowe blaty.
- Dolny blat włożyć do formy, w które piekł się biszkopt. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka i wlać mleko. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i połączy z mlekiem w gładką polewę. Odstawić do ostygnięcia i polać wierzch ciasta. Formę wstawić do lodówki, aby polewa zastygła,
- Na wierzch ciasta wyłożyć pozostały krem, posypać startą gorzką czekoladą i udekorować wisienkami koktajlowymi.
- Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.