Mieszam jogurt z wiśniami i wstawiam do piekarnika. To dietetyczne ciasto zniewala smakiem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ciasto z wiśniami, które oczaruje nie tylko smakiem, jest łatwe i szybkie, a to nie wszystkie jego zalety. Ciasto z wiśniami jest lekkie jak chmurka i idealne na diecie keto. Na liście składników próżno szukać mąki pszennej czy białego cukru. Te składniki zostały zastąpione takimi produktami, które dozwolone są na keto. Poznajcie prosty przepis na obłędne keto ciasto z wiśniami.
Z czego zrobić keto ciasto z wiśniami?
Lista składników, które niezbędne są do upieczenia pysznego keto ciasta, jest bardzo krótka. Obejmuje tylko pięć prostych składników oraz wiśnie. Sezon na te owoce już się zaczyna, więc warto z niego korzystać, ile się da. Pozostałe produkty są łatwo dostępne i można je kupić nawet w małych sklepach spożywczych.
Aby upiec pyszne domowe i dietetyczne ciasto wzbogacone wiśniami, potrzebnych jest tylko kilka składników. Lista jest krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:
- wiśnie
- jogurt grecki
- słodzik (ksylitol lub erytrytol)
- jajka
- mąka kokosowa
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić keto ciasto z wiśniami?
Przepis na obłędne i lekkie ciasto z dodatkiem świeżych wiśni jest łatwy. Szczególnie przypadnie do gustu osobom, które zrzucają zbędne kilogramy na diecie ketogenicznej. Ciasto jest jednak tak dobre, że smakuje nawet tym, którzy nie muszą liczyć kalorii.
Jak więc upiec smaczne i prawie bez kalorii keto ciasto z wiśniami? Przygotowanie trwa moment, a resztę pracy wykona piekarnik. Przyda się mikser i nieduża forma do pieczenia.
- 1. krok – umycie, wydrylowanie i pokrojenie na połówki wiśni
- 2. krok – przygotowanie ciasta z jogurtu greckiego, jajek, mąki kokosowej, słodzika i ekstraktu waniliowego
- 3. krok – połączenie ciasta z wiśniami
- 4. krok – przelanie ciasta do formy
- 5. krok – upieczenie keto ciasta z wiśniami w piekarniku
Jak podawać keto ciasto z wiśniami?
Pyszne i dietetyczne ciasto keto z dodatkiem wiśni to idealny słodki wypiek na lato. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, ale poza sezonem można wykorzystać mrożone wiśnie. Keto ciasto świetnie sprawdzi się na deser na każdą okazję. Znakomicie smakuje także bez żadnych szczególnych okoliczności, więc może być doskonałą słodką przekąską między posiłkami.
Porcje wiśniowego keto ciasta można dodatkowo oprószyć zmielonym słodzikiem. Pysznie smakuje także z domowymi lodami proteinowymi.
SKŁADNIKI
- 250 g jogurtu greckiego
- 150 g wiśni
- 4 jaja
- 2 łyżki słodzika (erytrytolu lub ksylitolu)
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte, osuszone i pozbawione pestek wiśnie pokroić na połówki.
- Jogurt grecki przelać do miski. Wbić jajka i wsypać mąkę kokosową oraz słodzik. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 1 godziny.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.