Barszcz czerwony z uszkami: łatwy przepis na wigilijną zupę [WIDEO]

Barszcz czerwony z uszkami: łatwy przepis na wigilijną zupę [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie to prawdziwy rarytas.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 15 OSÓB

Barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym to tradycyjna świąteczna zupa. Dla wielu z nas jest czułym wspomnieniem rodzinnej Wigilii. Dla innych może być kulinarnym odkryciem. Esencjonalny barszcz na buraczanym zakwasie o nieco słodkawym smaku i pyszne uszka z grzybowym nadzieniem to idealne zestawienie. Barszczu czerwonego z uszkami z farszem grzybowym nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podpowiadamy, jak przyrządzić barszcz z uszkami.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę opłukać, zagotować dwukrotnie w osolonej wodzie.

  • Dodać grzyby, liść laurowy, ziele angielskie. Ugotować. Wszystko odsączyć, wystudzić, mocno odcisnąć i drobno siekać. Dorzucić cebulę podsmażoną na oleju. Przyprawić do smaku.

  • Ciasto zagnieść i podzielić na pół.

  • Do jednej części dodać utłuczony pieprz. Przygotować z uszka nakładając wcześniej przygotowany farsz. Ugotować.

  • Buraki i cebulę pokroić w talarki, a jabłka w ćwiartki i wrzucić do garnka z wodą.

  • Przyprawić czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, cukrem i solą. Gdy barszcz się zagotuje, zakwasić octem.

  • Odstawić na dobę. Przecedzić i ponownie zagotować.

Ocena: 5