Szarpana wieprzowina: najlepszy przepis na łopatkę wolno pieczoną

Szarpana wieprzowina: najlepszy przepis na łopatkę wolno pieczoną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne i kruche mięso rozpływające się na języku - szarpana wieprzowina do kanapek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Szarpana wieprzowina (ang. pulled pork) to doskonały sposób na wolno pieczone mięso do kanapek na ciepło. Najlepszym gatunkiem mięsa jest łopatka wieprzowa. Podczas powolnego pieczenia uwalnia się cały smak mięsa. Potem wystarczy porwać mięso na włókna, wymieszać z sosem z pieczenia i napełnić nim kanapki. Rwana wieprzowina to amerykański wynalazek. Najczęściej pieczona jest w zamkniętych piecach typu barbecue (bbq). W warunkach domowych wystarczy do przygotowania szarpanej wieprzowiny zwykły piekarnik. 

Składniki

  • 1,5 łopatki wieprzowej

  • 2 cebule

  • 2 łyżki musztardy dijon

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu (drobno zmielonego)

  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku

  • 0,5 l piwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 135°C.

  • Cebule pokroić na ćwiartki i ułożyć na dnie naczynia do pieczenia. 

  • Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem natrzeć musztardą.

  • Łopatkę posypać przyprawami.

  • Mięso przełożyć do naczynia, wlać piwo i wstawić do piekarnika.

  • Piec przez 80 minut.

  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec bez przykrycia przez 8 godzin. Najlepiej piec w nocy. Mięso w dowolnej chwili można odgrzać.

  • Gotowe mięso rozszarpać dwoma widelcami.

  • Wkładać do bułek, razem z sałatką z kiszonej kapusty i domowym sosem barbecue (bbq)

Ocena: 3,6