Szybka surówka z kapusty kiszonej i marchewki [sprawdzony przepis]

2024-01-17
Bożena Kowalewska
Szybka surówka z kapusty kiszonej i marchewki [sprawdzony przepis]
Autor: Shutterstock Kapusta kiszona i marchewka - duet idealny
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szybka surówka z kiszonej kapusty z marchewką to idealny dodatek do obiadu. Kiszona kapusta to prawdziwa witaminowa bomba, na dodatek bogata w naturalne probiotyki. W okresie jesienno-zimowym pomoże utrzymać infekcje z dala od nas. Kapusta kiszona ma też niewiele kalorii i dużo zdrowego błonnika.

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona jest niezwykle bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika. Jest idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie spadku odporności, działa na układ odpornościowy, niszczy bakterie i wirusy. Do zalet kapusty należy również zaliczyć  dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Ponadto przyspiesza gojenie się ran. Najzdrowsza jest kapusta ukiszona samodzielnie w domu. Sprawdź, jak samodzielnie kisić kapustę.

Co przygotować z kiszonej kapusty poza surówką?

Wersji przepisów na surówkę z kiszonej kapusty jest wiele, każda gospodyni ma na nią swój patent. Warto wypróbować kilka i wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada. Kapustę kiszoną można również wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Polecamy na przykład:

Fuczki czyli placuszki z kiszonej kapusty,

Kotlety mielone z kiszoną kapustą,

Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na dania z kiszonej kapusty

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokroić drobno, włożyć do miski.
  • Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na drobnej tarce, natkę posiekać.
  • To wszystko dodać do kapusty, wymieszać, posypać cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Polać olejem, wymieszać raz jeszcze. Gotowe!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Bożena Kowalewska