Domowy sos barbecue: jak przygotować?

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
Domowy sos barbecue: jak przygotować? [Wideo]
Autor: thinkstockphotos.com Domowy sos barbecue nie zawiera konserwantów, możemy  go także przyprawić zgodnie z naszymi  upodobaniami
łatwy
0 min
4

Sos barbecue, zwłaszcza przygotowany domowym sposobem, będzie przede wszystkim świetnym dodatkiem do mięsnych potraw z rusztu. Ale pasuje nie tylko do mięsa i kiełbaski z rusztu. Przygotowany domowym sposobem będzie doskonały także z żeberkami pieczonymi w piekarniku czy grillowanym serem.

 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 500 g przecieru pomidorowego, najlepiej domowego
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina,
  • łyżki brązowego cukru,
  • łyżka sosu sojowego,
  • pieprz cayenne,
  • musztarda,
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej w rondlu oliwę i podsmaż w niej posiekaną drobno cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Uważaj, żeby się nie przypaliły, bo zgorzknieją.
  • Dodaj do tego przecier pomidorowy, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier i sos sojowy.
  • Dopraw 1 łyżeczką pieprzu cayenne, 1 łyżeczką musztardy i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Całość wolno gotuj przez 25 minut, często mieszając.
Dagmara Kijanowska