Musztarda wkrótce zniknie ze sklepów? Zobacz, jak zrobić ją samemu

2022-06-22
Domowa musztarda
Autor: Shutteratock Domowa musztarda jest zawsze zdrowsza od tej kupionej w sklepie.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Musztarda domowa nie jest trudna do zrobienia. Poniższy przepis na musztardę można dowolnie modyfikować, dodając różne przyprawy lub rezygnując z niektórych składników. Zrób już dziś i ciesz się jej smakiem przez kilka miesięcy.

Kryzys we Francji

W mediach pojawiły się informacje o kryzysie musztardowym, który dotknął Francję. Choć musztarda nie wydaje się artykułem pierwszej potrzeby, to przewiduje się, że to jeden z pierwszych sygnałów nadchodzącego kryzysu żywnościowego, który może objąć cały świat. Przyczyniają się do tego zmiany klimatyczne, a wraz z nimi bardzo nierównomierne i nieprzewidywalne plony, a także konflikt zbrojny na Ukrainie. Musztarda, olej, kukurydza, a nawet ostre papryczki to produkty, których w niektórych krajach na świecie zaczyna brakować. Miejmy nadzieję, że na tym się zakończy.

Musztarda w kuchni francuskiej

Musztarda, zwłaszcza musztarda francuska (z całych ziaren gorczycy) i musztarda Dijon, to bardzo ważne dodatki tradycyjnie stosowane w wielu daniach kuchni francuskiej. Dlatego właśnie tam musztarda zniknęła z półek najszybciej, a zapasy ziaren do produkcji kolejnych słoików są niewystarczające. W Polsce i musztarda, i przede wszystkim gorczyca, są nadal łatwodostępne. Polecamy jednak przepis na przygotowanie domowej musztardy, która jest łatwa w przygotowaniu i pyszna, nie zawiera również zbędnych dodatków, a przechowywana w zakręconym słoiczków w lodówce nadaje się do spożycia przez kilka miesięcy.

Przepis na domową musztardę

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek ciemnej gorczycy
  • 6 łyżek jasnej gorczycy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek białego wina lub wody
  • pieprz
  • sól
  • proponowane dodatki:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki świeżych, drobno posiekanych ziół
  • 2 łyżki świeżego, drobno utartego chrzanu
  • kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gorczycę utrzyj na proszek (część ziaren możesz zostawić w całości). Przed mieleniem możesz też ją delikatnie uprażyć na patelni, by była łagodniejsza w smaku.
  • Wymieszaj gorczycę z pozostałymi składnikami i odstaw do lodówki na dobę, by składniki się przemacerowały. Niektórzy przed wstawieniem musztardy do lodówki zagotowują ją i szybko schładzają.
  • Zamknięty słoiczek z musztardą możesz przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.