Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie: przepis na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej [WIDEO]

Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie: przepis na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łopatkę wieprzową można piec z różnymi przyprawami według własnego upodobania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łopatka wieprzowa to smaczny kawałek mięsa i stosunkowo tani. Odpowiednio doprawiona i upieczona w rękawie zachowa są soczystość i kruchość. Tak przygotowana pieczeń z łopatki wieprzowej podana na ciepło może stanowić główne danie mięsne, a na zimno jest świetnym dodatkiem do kanapek.

Składniki

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju

  • 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka estragonu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować marynatę: olej dokładnie wymieszać z przyprawami.

  • W łopatce zrobić małe nacięcia, mięso natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem, wkładając kawałki w przygotowane nacięcia.

  • Mięso odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

  • Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, odczekać godzinę, gdy mięso osiągnie temperaturę pokojową, szczelnie zawiązać rękaw i włożyć do rozgrzanego piekarnika.

  • Najpierw piec 15 minut w temperaturze 220°C, a następnie około 1,5 godziny w 180°C. Czas pieczenia oblicza się według wzoru: 15 minut na zrumienienie oraz po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa. 

  • Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch łopatki mógł się zrumienić.

  • Po upieczeniu odczekać z 10 minut, aby mięso ponownie wchłonęło soki, jakie z niego wypłynęły w trakcie pieczenia i dopiero wtedy kroić.

Ocena: 2,7