Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie: przepis na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej [WIDEO]
![Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie: przepis na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej [WIDEO]](https://cdn9.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/21027/lopatka-pieczona-w-rekawie.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Łopatkę wieprzową można piec z różnymi przyprawami według własnego upodobania
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Łopatka wieprzowa to smaczny kawałek mięsa i stosunkowo tani. Odpowiednio doprawiona i upieczona w rękawie zachowa są soczystość i kruchość. Tak przygotowana pieczeń z łopatki wieprzowej podana na ciepło może stanowić główne danie mięsne, a na zimno jest świetnym dodatkiem do kanapek.
Składniki
1,5 kg łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotować marynatę: olej dokładnie wymieszać z przyprawami.
W łopatce zrobić małe nacięcia, mięso natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem, wkładając kawałki w przygotowane nacięcia.
Mięso odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, odczekać godzinę, gdy mięso osiągnie temperaturę pokojową, szczelnie zawiązać rękaw i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Najpierw piec 15 minut w temperaturze 220°C, a następnie około 1,5 godziny w 180°C. Czas pieczenia oblicza się według wzoru: 15 minut na zrumienienie oraz po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa.
Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch łopatki mógł się zrumienić.
Po upieczeniu odczekać z 10 minut, aby mięso ponownie wchłonęło soki, jakie z niego wypłynęły w trakcie pieczenia i dopiero wtedy kroić.
Polecamy również:
Jak piec mięso, by było miękkie i soczyste?
Łopatka wieprzowa duszona z cebulą
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska