Jak suszyć grzyby w piekarniku? Prosta instrukcja

2023-09-07 13:49

Ususzenie grzybów w piekarniku nie jest trudne, wymaga jednak nieco uwagi. Jeśli grzybobranie się uda, część zbiorów na pewno warto ususzyć, zima będą jak znalazł. Jak zrobić zapas i ususzyć grzyby na zimę? Podpowiadamy, jak suszyć grzyby w piekarniku.

Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Autor: Shutterstock Do suszenia grzybów nadaje się piekarniki każdego typu.

Spis treści

  1. Jakie grzyby nadają się do suszenia?
  2. Jak przygotować grzyby do suszenia?
  3. W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku?
  4. Jak przechowywać suszone grzyby?

Suszone leśne grzyby są niezwykle aromatyczne. W zimie przygotowana z nich zupa lub sos smakują jak marzenie. Niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii bez zupy grzybowej. Warto więc jesienią ususzyć grzyby, zwłaszcza jeśli sezon obfituje w te dary lasu.

Jakie grzyby nadają się do suszenia?

Do suszenia nadają się koźlarze, podgrzybki i prawdziwki. Podgrzybki zapewnią zupie intensywny zapach. A o zaletach prawdziwków mówić nie trzeba. Grzyby do suszenia mogą być większe i bardziej wyrośnięte. Te młode lepiej zamarynować. Ponieważ starsze grzyby mogą być robaczywe, trzeba uważać, zbierając lub kupując duże podgrzybki i prawdziwki. Tym bardziej, że cena grzybów do niskich nie należy. Suszyć można też kanie, które są wyjątkowo aromatyczne.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Jeśli już mamy grzyby - trzeba je oczyścić. Najlepiej do tego użyć szorstkiej strony zwilżonej myjki do naczyń. Myte grzyby będą dłużej schły. Jeśli grzyby są bardzo brudne, to myjemy je normalnie pod bieżącą wodą. Umyte grzyby kroimy - kapelusze i trzony. Do suszenia kapelusze grzybów kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a trzony przekrawamy na pół, większe na cztery części. Tak pokrojone grzyby układamy na ruszcie piekarnika. Dobrze jest pod ruszt położyć blachę, dlatego że wysuszone grzyby będą spadać pod ruszt.

Sprawdź:

Jak oczyścić grzyby z piachu

Jak mrozić grzyby?

W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku?

Suszenie grzybów w piekarniku zajmuje kilka godzin. Lepiej jednak się nie śpieszyć i dobrze wysuszyć grzyby. Niedosuszone grzyby mogą pokryć się pleśnią lub stać się żerem dla moli i wtedy cały wysiłek poszedłby na marne. Jednak trzeba też pilnować, żeby grzybów nie przesuszyć. Przesuszone łatwo się kruszą. Chociaż proszku otrzymanego z przesuszonych grzybów można używać jako przyprawy.

  • Piekarnik włączamy na funkcję termoobiegu i 40 stopni Celsjusza.
  • Grzyby suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Co jakiś czas przewracamy grzyby, mieszając je najpierw na ruszcie, a jak opadną - na blasze.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby trzeba przechowywać w szczelnych pojemnikach, np. słojach z uszczelką lub metalowych puszkach.

Sezon na grzyby - czy wiesz, kiedy się pojawiają najpopularniejsze gatunki?

Pytanie 1 z 9
Borowiki zbieramy...
Sezon na grzyby