Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów leśnych. Ich lekko pieprzny smak i zwięzła tekstura mają licznych wielbicieli. Kurki są jadalnymi grzybami blaszkowymi. Ze względu na związki w w nich zawarte, kurki praktycznie wolne są od robaków. Ich lejkowate kapelusze idealnie nadają się do smażenia. Można je także gotować, dusić, zapiekać, a nawet marynować. Jednak, gdy rosną w piasku, mogą być zapiaszczone. Nic miłego, gdy pod zębami trzeszczy piasek. Może to zrujnować cały efekt pysznego dania. Jak się pozbyć piasku z kurek? To nie jest trudne. Postępujcie dokładnie według zamieszczonych poniżej wskazówek.
Czym czyścić kurki?
Kurki najlepiej oczyścić za pomocą pędzla lub szczoteczki. Grzyby czyścimy na sucho. Ewentualnie przysuszone resztki liści, jakie mogą przylgnąć do kurek, należy delikatnie podważyć czubkiem noża.
i
Jak myć kurki przed dalszą obróbką?
Grzyby należy umyć. Ale nie namaczać. Wystarczy umyć je pod bieżącą wodą. Wyjątkowo brudne można na krótko zanurzyć w kąpieli wodnej.
Jak wyczyścić kurki z piasku?
Podpowiadamy, jak krok po kroku wyczyścić kyrki:
- Wyjątkowo zapiaszczone kurki należy dobrze oczyścić za pomocą szczoteczki. W tej roli świetnie się sprawdzi miękka szczoteczka do zębów.
- Następnie grzyby przekładamy do miski. Zalewamy zimną wodą. Mieszamy. Grzyby, które są lekkie, pływają po powierzchni, a piasek opada na dno.
- Odławiamy z wierzchu grzyby i przekładamy do innego naczynia.
- Wodę z piaskiem wylewamy.
- Ważne, żeby nie moczyć grzybów zbyt długo w wodzie.
- Ewentualnie powtórzyć płukanie grzybów do skutku.
Zajrzyj do galerii i zobacz jak odróżnić grzyby jadalne od trujących