Udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek - przepis

Udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek - przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Udka z kurczaka w wytrawnym sosie porzeczkowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pieczone udka z kurczaka to bardzo popularne danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem proponujemy przepis na tę potrawę z drobiu w oryginalnej, letniej odsłonie. Sprawdź, jak zrobić udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wymienionych powyżej składników przygotowujemy marynatę do udek z kurczaka.

  • Równomiernie rozsmarowujemy marynatę na mięsie i wkładamy do lodówki na 6 godzin.

  • Udka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

  • W tym czasie przygotowujemy sos porzeczkowy: chrzan zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 5 minut. dodajemy galaretkę porzeczkową, musztardę, skórkę pomarańczową i wino, a następnie całość rozcieramy widelcem.

Ocena: 5