Galaretka z malin i porzeczek: prosty przepis na galaretkę z czerwonych owoców

2021-03-29
Galaretka z malin i porzeczek
Autor: thinkstockphotos.com Galaretka z malin i porzeczek - doskonały dodatek do herbaty, ciast i mięs.
łatwy
30 min
4

Zaletą porzeczek jest to, że nie musimy dodawać do nich żadnych substancji żelujących ani zagęszczających. Zawarta w owocach naturalna pektyna sprawi, że galaretka będzie sztywna. Sprawdź, jak przygotować galaretkę z porzeczek i malin.

Konfitura pomidorowo-malinowa z bazylią

Domowa konfitura z malin bez żelfixu

Konfitura z leśnych owoców

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin
  • 1 kg porzeczek
  • 1 i 1/2 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Niemyte maliny przebierz, a z porzeczek usuń szypułki. Wyciśnij sok z owoców w sokowirówce.
  • Przecedź, sok ucieraj drewnianą pałką (sparzoną), powoli wsypując cukier, aż się całkiem rozpuści.
  • Galaretkę przełóż do przygotowanych słojów, dokładnie zamknij.