Konfitura pomidorowo-malinowa z bazylią

2021-03-29
mat. pras. DIAMANT
Konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią
Autor: materiały prasowe Diamant Pomidory można wykorzystać do przygotowania konfitury
łatwy
60 min
4

Chcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę. Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna, która zachwyca swym smakiem i aromatem. Co więcej, konfitura ta może mieć wiele zastosowań. Jeśli konfiturę przyrządzimy z mniejszą ilością cukru (350 g), będzie stanowić doskonały dodatek do serów, mięs lub sosu BBQ. Natomiast przygotowując ją bardziej słodką (500 g cukru) dodawać możemy ją do kanapek, rogalików czy ciasteczek.

Sałatka z zielonych pomidorów: sprawdzony przepis na pikle [KLIKNIJ!]

Galaretka z malin i porzeczek

Domowa konfitura z malin bez żelfixu

Konfitura z leśnych owoców

SKŁADNIKI

  • 600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 400 g malin
  • 1 opakowanie fixu do konfitur
  • 350-500 g cukru
  • 10-20 listków bazylii
  • 4 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z niemytymi malinami i sokiem z cytryny. (Tutaj odpowiadamy na pytanie: Czy myć świeże maliny?
  • Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać fix do konfitur oraz wybraną ilość cukru  (350-500 g).
  • Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię.
  • Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.
mat. pras. DIAMANT