Galaretka z czerwonych porzeczek: przepis na przetwory z porzeczek

Galaretka z czerwonych porzeczek: przepis na przetwory z porzeczek

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czerwone porzeczki zawierają dużo pektyn, dlatego świetnie się "żelują" bez dodatków

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Porzeczki to niedoceniane owoce. Mają wiele witamin, przeciwutleniaczy, błonnika, pektyny, dzięki czemu wzmacniają odporność, chronią przed nowotworami, poprawiają działanie układu pokarmowego, a także korzystnie wpływają na stan skóry. Galaretka z czerwonych porzeczek przyda się zaś zimą - i do mięs, i do deserów. Jak ją zrobić?

Składniki

  • 1 kg czerwonych porzeczek

  • 75 dkg - 1 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Porzeczki umyć i zdjąć z szypułek (doskonale robi się to za pomocą widelca), wsypać do garnka o grubym dnie. Zasypać cukrem i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, aż puszczą sok.

  • Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około 30 minut. Gotujące się porzeczki należy szumować kilka razy (czyli usuwać tworzącą się na wierzchu pianę). 

  • Gdy porzeczki się rozgotują, przetrzeć je przez gęste sito - na sicie powinno pozostać jak najmniej resztek - kilka łyżek pestek i skórek.

  • Na zimnym talerzyku sprawdzić konsystencję galaretki i ewentualnie gotować ją jeszcze przez chwilę, odparowując, jeśli jest zbyt rzadka.

  • Galaretkę po przetarciu jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gorącą napełniać wyparzone słoiki, zakręcać i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia.