Konfitura porzeczkowo-kokosowa: czerwone porzeczki z egzotyczną nutą

Konfitura porzeczkowo-kokosowa: czerwone porzeczki z egzotyczną nutą

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfitura porzeczkowa ma rześki, słodko-kwaśny smak. Aromat kokosu dodaje jej egzotycznej nutki

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Soczyste, słodko-kwaśne czerwone porzeczki to bomba witaminowa, która znakomicie sprawdza się w przetworach. Tradycyjne dżemy i konfitury można podkręcić ciekawym smakiem - np. kokosowym. Podajemy łatwy przepis na konfiturę porzeczkowo-kokosową.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Porzeczki opłukać i obrać z szypułek (kolejność nieprzypadkowa - lepiej nie moczyć już owoców, które mają w sobie dziurki po szypułkowaniu).

  • Wsypać do garnka o grubym dnie, dodać cukier, cukier wanilinowy, laskę cynamonu i gotować całość po ok. 30 minut przez 3-4 dni. Przedostatniego dnia dodać wiórki kokosowe i gotować.

  • Gdy konfitura będzie miała odpowiednio gęstą konsystencję, przełożyć gorącą do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.

Ocena: 4