Domowy dżem z czarnej porzeczki: tradycyjny przepis [WIDEO]

Domowy dżem z czarnej porzeczki: tradycyjny przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dżemy z czarnej porzeczki wyróżniają się dość niską zawartością cukru

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Aromatyczne czarne porzeczki stanowią doskonałą bazę do dżemów. Ponieważ owoce zawierają dużo pektyn, nie potrzeba sporych ilości cukru. Podajemy tradycyjny przepis na dżem z czarnej porzeczki.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czarne porzeczki umyć, usunąć szypułki. Owoce wsypać do rondla z grubym dnem i zasypać cukrem.

  • Lekko przygnieść np. drewnianą łyżką lub tłuczkiem i odstawić na 2-3 godziny, aż lekko puszczą sok.

  • Następnie smażyć na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji - zależnie od soczystości owoców od 1 do 2 godzin.

  • Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, szybko zakręcać i stawiać do góry dnem - do ostudzenia.

Zobacz jak zrobić dżem z czarnej porzeczki:

Ocena: 4,7