Przepis na dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić krok po kroku?

Przepis na dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić krok po kroku?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszny i bardzo zdrowy dżem z czarnej porzeczki

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Czarna porzeczka to wdzięczny materiał na przetwory - nie tylko ze względu na wyrazisty smak. Jej owoce zawierają sporo pektyn. To rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który sprawia, że dżem się łatwo zgęszcza. Sprawdź, jak łatwo można zrobić dżem z czarnej porzeczki.

Składniki

  • 1 kg czarnych porzeczek

  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czarne porzeczki wkładamy do szerokiego, płaskiego rondla. Wlewamy odrobinę wody (tylko trochę, na dno, aby owoce się nie przypaliły) i podgrzewamy pod przykryciem, aż się zagotują i nieco odparują.

  • Gdy owoce puszczą sok, odkrywamy garnek i od tej pory gotujemy na małym ogniu, aż masa owocowa zmniejszy objętość co najmniej o 1/3. Proces odparowywania możemy rozłożyć na 2 razy, tzn. zostawić masę do ostudzenia i podgotować ją jeszcze następnego dnia.

  • Gdy masa zgęstnieje, dodajemy cukier. Wtedy zrobi się znowu rzadsza, odparowujemy więc jeszcze nieco wody, często mieszając, by dżem się nie przypalił.

  • Gdy zrobi się tak gęsty, że masa przedzielona łyżką nie od razu zlewa się z powrotem, można nakładać dżem do słoików. Słoiki powinny być dokładnie umyte i wyparzone, nakrętki – przetarte spirytusem.

  • Dżem porzeczkowy nakładamy do słoików, zakręcamy, odwracamy wieczkami w dół i zostawiamy do ostygnięcia.

Na dżem z czarnej porzeczki potrzebne są tylko 2 składniki: owoce i cukier. Ponieważ dżem z czarnej porzeczki świetnie się zagęszcza, nie potrzeba żelatyny ani żadnych zagęszczaczy, cukrów żelujących itp. Na 1 kg owoców potrzeba ok. 500 g cukru.

Owoce na dżem muszą być bardzo dojrzałe. Porzeczki z natury są kwaśne i dopiero dojrzewając, zyskują na słodyczy. Kiście owoców dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Najlepiej po prostu wrzucić je do dużej miski z wodą i delikatnie przemieszać, a potem osączyć na sicie i jeszcze dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą. Chodzi o to, że na krzakach porzeczek chętnie snują swe sieci pająki i owoce bywają oblepione pajęczyną. Umyte owoce oddzielamy od szypułek.