Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki - łatwy przepis!

Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki - łatwy przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dżem z czereśni - lato zamknięte w słoiku

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Dżem z czereśni smakuje idealnie bez żadnych dodatków. Ale żeby ciekawie podkręcić jego smak, można dodać soku z czerwonej porzeczki. Sprawdź, jak przygotować smaczny i niebanalny dżem z czereśni z sokiem porzeczkowym.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie umyć i usunąć pestki. Przełożyć do misy lub rondla, zasypać cukrem, delikatnie wymieszać i odstawić na noc.

  • Następnego dnia w rondlu zagotować sok z czerwonej porzeczki (zbierając ewentualną pianę).

  • Dodać czereśnie, gotować na małym ogniu (również regularnie zbierając z wierzchu powstające szumowiny), często mieszając.

  • Gdy całość wyraźnie zgęstnieje, przełożyć dżem do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem.

Ocena: 4