Dżem gruszkowo-porzeczkowy: idealny także do mięsa

Dżem gruszkowo-porzeczkowy: idealny także do mięsa

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Proponujemy przepis na dżem gruszkowo-porzeczkowy o oryginalnym smaku

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Słodycz gruszki i orzeźwiająca kwaskowość czerwonych porzeczek - takie połączenie może być tylko smaczne! Proponujemy przepis na niebanalną konfiturę gruszkowo-porzeczkową. To świetna inspiracja na sezonowe przetwory.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a porzeczki obrać z szypułek i wrzucić do gruszek. Dodać wodę i całość gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

  • Gdy część soku odparuje, dodać cukier i gotować, aż dżem stanie się dość gęsty i będzie spływał z łyżki dużymi grudkami.

  • Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić je i i pasteryzować przez 20 minut od zagotowania się wody.

Ocena: 5