Ratafia - przepis. Jak zrobić tę nalewkę?

Ratafia - przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ratafia, zwana też nalewką adwentową, to likier z dodatkiem wielu rodzajów owoców.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Planując przygotowanie tej nalewki uzbrój się w cierpliwość. Proces powstawania ratafii trwa bowiem kilka miesięcy. Dodaje się do niej owoce zgodnie z czasem ich dojrzewania. Dzięki temu zyskuje ona coraz to nowe aromaty i smaki. Później, jak każda nalewka, musi jeszcze leżakować, by nabrać mocy.

Składniki

  • 2 i 1/2 kg mieszanki świeżych owoców (poziomek, malin, truskawek, jeżyn, jagód, wiśni, węgierek, jabłek, gruszek)

  • 350 g mieszanki owoców suszonych (głogu, dzikiej róży, płatków róży, rodzynek sułtanek, fig, orzechów łuskanych, daktyli)

  • 3 l spirytusu 95%

  • 2 l wody

  • 3 pomarańcze

  • 2 cytryny

  • 1 i 1/4 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Spirytus wymieszać z litrem wody.

  • Do gąsiorka wsypać po 200–350 g owoców, w kolejności ich dojrzewania, zaczynając od truskawek, a na późnych owocach kończąc.

  • Owoce miękkie przed wrzuceniem do gąsiora pozbawia się szypułek, przebiera, płucze i osącza na sicie. Pestkowe – dryluje i kroi na mniejsze kawałki. Jabłka i gruszki dodaje się rozdrobnione, ze skórką, ale bez gniazd nasiennych. Na koniec wrzuca się do słoja owoce suszone oraz obrane i pokrojone cytrusy (bez pestek).

  • Po wsypaniu każdej porcji do słoja wlać szklankę spirytusu.

  • Trzeba też zawartość delikatnie zamieszać i zakorkować naczynie.

  • Po skończeniu maceracji nalew zlać do innego naczynia.

  • Zagotować litr wody w czajniku, do garnka wsypać cukier i mieszając, powoli dolewać wrzątek. Rozpuścić cukier, by powstał syrop.

  • Przelać roztwór do nalewu i dobrze wymieszać. Ratafii się nie filtruje.

  • Odstawić do Bożego Narodzenia, a jeszcze lepiej – do Wielkanocy.