Słodka nalewka czereśniowa: smak lata [sprawdzony przepis]

Słodka nalewka czereśniowa: smak lata [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: photos.com

Nalewka czereśniowa wcale nie jest trudna do przygotowania - warto ją więc zrobić, by móc się cieszyć jej smakiem zimą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa nalewka czereśniowa, czyli czereśniówka, sprawdzi się jako smaczny aperitif podczas okolicznościowego przyjęcia, a także jako rozgrzewający trunek w długie zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować słodką nalewkę czereśniową!

Składniki

  • 1 kg bardzo dojrzałych, słodkich czarnych czereśni

  • 1 l spirytusu

  • 0,4 l wody

  • 50 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie oczyszczamy z ogonków, płuczemy, suszymy i wydrylowane wsypujemy do gąsiorka (razem z sokiem).
  • W oddzielnym naczyniu mieszamy spirytus z przegotowaną i ostudzoną wodą.
  • Otrzymanym roztworem zalewamy czereśnie, gąsior korkujemy i odstawiamy na 10 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce.
  • Po tym czasie przesączamy nalewkę przez gazę do innego naczynia.
  • Czereśnie zasypujemy cukrem, mieszamy, wstrząsając, gąsiorek zawiązujemy gazą i ponownie odstawiamy w ciepłe, zaciemnione miejsce na tydzień do momentu, aż rozpuści się cukier.
  • Po upływie tego czasu otrzymany płyn przesączamy przez gazę, wlewamy do naczynia z nalewką, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny.
  • Gotową słodką nalewkę na czereśniach należy wlać do półlitrowych butelek, zakorkować i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej cztery miesiące.