Przepis na wiśniówkę ze skórką cytrynową
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Odrobina cytrynowej skórki dodaje wiśniówce charakteru, jej aromat jest bardziej orzeźwiający. Pamiętaj, by cytryny obrać bardzo cieniutko, ponieważ pozostawienie białej warstwy sprawi, że nalewka nabierze goryczy. Podajemy przepis na nalewkę wiśniową ze skórką cytrynową.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepis na tę i inne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy także:
Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką
SKŁADNIKI
- 4–5 szklanek wiśni
- 4 szklanki wódki
- 1 szklanka wody
- skórka obrana z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru
- Przygotuj też:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie umyj, wydryluj, rozgnieć, włóż do słoja i postaw na dwa dni w chłodnym miejscu.
- Cytrynę wyszoruj, sparz i obierz cieniutko, skórkę pokrój i dodaj do wódki, zalej nią wiśnie.
- Z cukru i wody zrób syrop, przestudź, dodaj do wiśni, słój szczelnie zamknij i odstaw.
- Po miesiącu nalewkę przelej do butelek.