Nalewka z wiśni na spirytusie i miodzie z odświeżającym aromatem cytrusowej skórki

2022-08-04
Nalewka wiśniowa na spirytusie i miodzie
Autor: Shutterstock Podkręcona skórką z cytrusów i miodem wiśniówka nabiera wyjątkowego aromatu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Nalewkom służą eksperymenty. Dodaj do wiśniówki nieco rodzynek i skórki z cytrusów, a otrzymasz zupełnie wyjątkowy smak i aromat tego tradycyjnego trunku. Podajemy przepis na wiśniówkę z rodzynkami i skórką z cytrusów.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 

W książce "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anna Szubińska zebrała kilkadziesiąt prostych i smakowitych przepisów. Książka jest przykładem na to, że nalewki można przygotować o każdej porze roku. Gdy nie ma pod ręką dojrzałych, lokalnych produktów, warto sięgać po owoce suszone, orzechy i cytrusy.

"Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anny Szubińskiej dostępna w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na www.wiemiwybieram.pl, jak też w wersji e-book m.in. na woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl.

Polecamy także:

Mocna nalewka wiśniowa

Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki soku z wiśni
  • 0,5 szklanki miodu
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • skórkę otartą z jednej pomarańczy
  • skórkę otartą z dwóch cytryn
  • Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrusy wyszoruj, sparz i zetrzyj z nich skórkę - sam barwny wierzch, bez białej warstwy
  • Do słoja wlej sok i spirytus, dodaj skórki z cytrusów.
  • Wymieszaj, zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2 miesiące.
  • Po tym czasie przefiltruj nalewkę, dodaj do niej sparzone wrzątkiem rodzynki wraz z miodem.
  • Odstaw na kolejne 2 miesiące, przefiltruj i rozlej do butelek i odstaw na co najmniej 6 miesięcy.
Nalewki domowe