Przepis na wiśniówkę ze skórką cytrynową

Przepis na wiśniówkę ze skórką cytrynową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiśniówka ze skórką cytrynową -  nieco inny przepis na ukochaną przez Polaków nalewkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przepis na wiśniówkę - prawie w każdym domu jest inny, bo wiśniówka to najpopularniejsza z nalewek. Tym razem proponujemy wiśniówkę ze skórką cytrynową.Robioną w domu można kosztować bezpośrednio po przygotowaniu, ale jest lepsza, gdy leżakuje. Wiśnie z nalewki można dodawać do lodów, ciast i kremów. Uwaga jednak - mają procenty.

Składniki

  • 1 kg wiśni

  • 1 l wódki 40-proc.

  • około szklanki wody

  • skórka obrana z 1 cytryny

  • 250 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować i rozgnieść na miazgę. Przełożyć do słoja i postawić na dwa dni w chłodnym pomieszczeniu.

  • Do wódki wrzucić skórkę z cytryny i zalać nią wiśnie.

  • Cukier stopić na syrop z małą ilością wody (tylko taką, by umożliwiała rozpuszczenie się cukru), dodać do wiśni.

  • Słój szczelnie zamknąć. Po miesiącu nalewkę przelać do butelek.

Więcej przepisów w książce "Nalewki i przetwory"