Przepis na wiśniówkę ze skórką cytrynową

Przepis na wiśniówkę ze skórką cytrynową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiśniówka ze skórką cytrynową -  nieco inny przepis na ukochaną przez Polaków nalewkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Odrobina cytrynowej skórki dodaje wiśniówce charakteru, jej aromat jest bardziej orzeźwiający. Pamiętaj, by cytryny obrać bardzo cieniutko, ponieważ pozostawienie białej warstwy sprawi, że nalewka nabierze goryczy. Podajemy przepis na nalewkę wiśniową ze skórką cytrynową.

Składniki

  • 4–5 szklanek wiśni

  • 4 szklanki wódki

  • 1 szklanka wody

  • skórka obrana z 1 cytryny

  • 1 szklanka cukru

  •  

  • Przygotuj też:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiśnie umyj, wydryluj, rozgnieć, włóż do słoja i postaw na dwa dni w chłodnym miejscu.

  • Cytrynę wyszoruj, sparz i obierz cieniutko, skórkę pokrój i dodaj do wódki, zalej nią wiśnie.

  • Z cukru i wody zrób syrop, przestudź, dodaj do wiśni, słój szczelnie zamknij i odstaw.

  • Po miesiącu nalewkę przelej do butelek.

Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepis na tę i inne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy także:

Nalewka wiśniowa z rodzynkami

Domowa nalewka wiśniowa

Mocna nalewka wiśniowa

Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką

Ocena: 2,3