Prosecco - jak podawać i czym łączyć wino prosecco? Do czego pasuje prosecco?

Prosecco - jak podawać i czym łączyć wino prosecco? Do czego pasuje prosecco?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosecco - podobnie jak inne wina musujące - podajemy schłodzone

Prosecco to dziś najpopularniejszy napój alkoholowy wśród znawców salonowej mody. Włosi podają prosecco między innymi do śledzia. Do czego jeszcze można je podawać? Jak serwować prosecco?

Podobnie jak szampan, Prosecco jest winem musującym. Pochodzi jednak nie z Francji, a Włoch. I to z konkretnych regionów - prosecco bowiem to zastrzeżona nazwa produktu regionalnego pochodzącego albo z Veneto i Friuli Venezia Giulia (DOG), albo z prowincji Treviso,położonej  na wzgórzach między miastami Trevisto i Veneto oraz Cornuda i Asolo. Inny jest również proces fermentacji trunku. Prosecco powstaje z białych winogron. Do 2010 r ten szczep nazywany był prosecco, obecnie ich nazwa to glera.

Prosecco - jak powstaje?

Często prosecco, nie bez racji, jest uznawane za tańszą odmianę szampana, bo technologia wytwarzania obu trunków jest nieco podobna. Istotna różnica polega na sposobie fermentacji.

Wina musujące powstają w wyniku fermentacji soku z winogron z dodatkiem drożdży. Ten proces wytwarza alkohol i dwutlenek węgla. Podczas drugiej fermentacji dwutlenek węgla, czyli bąbelki, które tak bardzo kochamy, zostają uwięzione w winie, tworząc wino musujące. W przeciwieństwie do szampana, który fermentuje w butelkach, druga fermentacja Prosecco odbywa się w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Niektórzy twierdzą, że ta metoda jest tak wydajna, że Prosecco może być tańsze niż inne wina musujące, takie jak szampan, Cava lub Cremant. Jednak tylko dlatego, że jest wydajny, nie czyni go prostym winem. Wysoce aromatyczny szczep Glera połączony ze specyficzną metodą fermentacji pozwala owocowym i kwiatowym aromatom prześwitywać i dosłownie spieniać się w pyszny gotowy produkt.

Jak podawać prosecco?

Prosecco powinno się podawać mocno schłodzone (w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza). Podajemy je w wysokich i wąskich kieliszkach, w których najlepiej możemy podziwiać kolor wina i "taniec" bąbelków w szkle. Choć sa odmiany, które mogą dojrzewać nawet do 7 lat, większość w jak najkrótszym czasie od zabutelkowania.

Smaki i rodzaje prosecco

Prosecco zachwyca lekkością. W trunku można wyczuć owocowe i kwiatowe aromaty: jabłka, gruszki, melona, wiciokrzewu oraz delikatny, kremowy posmak. Delikatna kwasowość sprawia, że smak jest łagodny i orzeźwiający. Jeśli weźmiemy pod uwagę intensywność "bąbelków" istnieją dwie główne odmiany tego wina oraz jedna niezwykle rzadka:

  • frizzante - perliste, delikatnie musujące

  • spumante - mocno musujące

  • tranquillo - wino spokojne (bez dwutlenku węgla)

Prosecco spumante i frizante mogą występować w trzech wersjach smakowych - w zależności od zawartości cukru różnią się poziomem słodkości. Prosecco może być wytrawne, wtedy na etykiecie będzie napis brut, lekko słodkie, wtedy na etykiecie będzie napis extra-dry (w przypadku win musujących extra-dry nie oznacza bowiem, że trunek jest mocno wytrawny, ale nieco słodki). Odmiana dry jest najsłodsza, intensywna w smaku i mocno owocowa.

Wybierając Prosecco, zadbaj o to, aby wino było zbalansowane: niezbyt kwaśne, niezbyt płaskie i niezbyt słodkie. Bąbelki powinny być lekkie i trwałe, nie znikać zbyt szybko.

Sprawdź przepisy na drinki z prosecco:

Spritzer z prosecco: przepis na orzeźwiający koktajl

Koktajl prosecco-limoncello z malinami: letnie orzeżwienie

Drink bellini z rabarbarem

Lody dla dorosłych, czyli stylowe prosecco z owocami

Do czego pasuje prosecco?

Lokalne wina zazwyczaj dobrze łączą się z regionalną kuchnią. Delikatne wino będzie pięknie łączyło się z lekkimi, delikatnymi potrawami. Lokalne specjały Veneto obejmują grzyby, kasztany, białe szparagi, radicchio i łagodne sery. Według Włochów wędliny dojrzewające, takie jak prosciutto owinięte wokół melona, to przystawka idealnie współgrająca z prosecco.

Prosecco to klasyczny aperitif. Doskonale pasuje również do owoców morza i białych ryb, w tym do śledzia oraz do deserów. Najmodniejszym i popularnym koktajlem z prosecco jest aperol spritz.

Zobacz przepisy na dania do których pasuje prosecco:

Dorsz gotowany w mleku - przepis na aksamitny smak ryby

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem

Panna cotta z malinami: przepis na włoski deser

Ocena: 3,9