Aperol spritz: przepis na włoski drink z prosecco
Aperol spritz to jeden z najpopularniejszych włoskich drinków. Można go spróbować właściwie w każdym barze w Italii. Doskonałe połączenie musującego wina, gorzkiego likieru i aromatu pomarańczy. Idealnie zrównoważona gorycz i słodycz, niczym w życiu musują i perlą się dla naszej przyjemności. Podajemy oryginalny włoski przepis na aperol spritz!
Na upały i nie tylko
Aperol spritz to musujący drink o pomarańczowej barwie przygotowywany z prosecco, aperolu, wody sodowej oraz plasterka pomarańczy. We Włoszech obowiązkowo podawany jest z nadzianą na wykałaczkę dorodną zieloną oliwką oraz kilkoma kostkami lodu. Najlepiej smakuje w czasie letnich upałów!
Innym znanym drinkiem na bazie prosecco jest bellini, czyli połączenie wina musującego z musem brzoskwiniowym, ale na bazie prosecco można przygotowywać różne mieszanki. Dzięki świeżości i perlistości wina koktajle z prosecco szczególnie polecane są w ciepłe letnie dni oraz wakacyjne imprezy.
Aperol to włoski aperitif wprowadzony do sprzedaży w 1919 roku w Padwie. Produkowany jest przez firmę Barbieri, która wytwarza również campari. Pomimo że obydwa alkohole zawierają tę samą ilość cukru, aperol ma nieco łagodniejszy smak. W jego skład wchodzą goryczka, gorzka pomarańcza, rabarbar i wyciąg z ziół.
Polecamy przepisy na drinki: Klasyczne Mojito, Cosmopolitan, Margarita oraz Orzeźwiający drink z whisky
Zobacz także: Prosecco - jak podawać? Z czym łączyć? Do czego pasuje prosecco?
SKŁADNIKI
- prosecco
- aperol
- woda sodowa
- pokrojona w plasterki pomarańcza
- dobre gatunkowo, duże zielone oliwki
- kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na trzy części prosecco powinny przypadać dwie części aperolu i jedna część wody sodowej.
- W szklance do drinków umieszczamy kostki lodu, zalewamy je schłodzonym prosecco, aperolem i wodą.
- Dodajemy połówki plasterków pomarańczy, nadzianą na wykałaczkę zieloną oliwkę i gotowe!