Dorsz gotowany w mleku - sposób na aksamitny smak ryby

Dorsz gotowany w mleku - sposób na aksamitny smak ryby
Autor: Shutterstock Dorsz gotowany w mleku - to pomysł na bardzo delikatną rybę
łatwy
60 min
4

Dorsz gotowany w mleku to sposób na to, aby to wspaniałe i delikatne mięso stało się jeszcze bardziej aksamitne. Dodatkowo gotowanie ryby w mleku niweluje jej zapach, za to nadaje mięsu delikatny, mleczny aromat. Wypróbuj przepis na wyśmienitego dorsza gotowanego w mleku i przekonaj się, jaka jest różnica w smaku. 

SKŁADNIKI

  • 500 g fileta z dorsza
  • pół cebuli
  • 0,5 litra mleka
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę zalać zimną wodą, osolić i zagotować. Następnie odlać wodę, jeszcze raz zalać wodą i zagotować ale już bez solenia dorsza.
  • Cebulę posiekać w drobną kostkę.
  • Dorsza przełożyć na talerz, posolić, popieprzyć, posypać przygotowaną cebulą i pokruszonym liściem laurowym.
  • W jednym garnku zagotować mleko, do drugiego przełożyć przyprawioną rybę. Gorącym mlekiem delikatnie zalać dorsza. Gotować kilka minut. Dodatkowo można dodać odrobinę kurkumy, która nada potrawie ładny żółty kolor.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?