Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką - przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką to kwintesencja gorących letnich dni i bomba witaminowa zamknięte w butelce. Nie obawiaj się ich uwolnić, zwłaszcza w słotne, jesienne wieczory. Sprawdź, jak ją przygotować.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny przebierz (dlaczego nie myć malin), utrzyj, odstaw na dobę i odciśnij z nich sok. Na każde pół litra soku dodaj dwie szklanki spirytusu.
- Wiśnie i porzeczki umyj, wiśnie wydryluj, a porzeczki oczyść z gałązek, dodaj do słoja z malinowym spirytusem.
- Na każdy kilogram mieszanki dodaj półtorej szklanki cukru pudru, a gdy cukier się rozpuści, dodaj zmiażdżone migdały, korę cynamonu i goździki.
- Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Codziennie wstrząsaj słojem, aby wymieszać składniki.
- Tak przygotowaną nalewkę przefiltruj i wlej do butelek. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na co najmniej pół roku.