Zimowa herbata – rozgrzeje, doda energii i poprawi humor
Nic tak dobrze nie rozgrzeje w zimowe dni jak pyszna i aromatyczna herbata. Pełen cytrusów i przypraw gorący napój to prawdziwa bomba energetyczna i witaminowa. Dzbanek smakowitej zimowej herbaty można przygotować w kilka minut, aby chwilę później cieszyć się jej wybornym smakiem. Sprawdźcie, jak zrobić pyszną herbatę zimową.
Jak zrobić zimową herbatę?
Podstawowym składnikiem jest tytułowa herbata. Jaką więc herbatę wybrać? Najlepiej sprawdzi się czarna jak intensywny Assam czy aromatyczny Earl Grey z bergamotką. Do herbaty dodaje się świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryn. Smak herbaty podkreślają przyprawy, czyli laska cynamonu, goździki i świeży imbir. Uzupełnieniem gorącego napoju jest rozgrzewający sok malinowy i miód. Gotową zimową herbatę należy odstawić na 10 minut, aby składniki oddały cały swój smak i aromat.
Jakie przyprawy do zimowej herbaty?
Według tego przepisu zimową herbatę doprawia się imbirem, cynamonem i goździkami. Można jednak trochę poszaleć i dodać inne przyprawy. Smak gorącego napoju podkręcą gwiazdki anyżu i kardamon. Można dodać ziarenka czerwonego pieprzu i kurkumę.
Jak wzbogacić zimową herbatę?
- Do herbaty na zimę można dodać więcej owoców. Sprawdzą się pokrojone na cienkie plasterki jabłka, gruszki, plaster grejpfruta i wiśnie suszone lub z kompotu.
- Sok malinowy zastąpi sok z dzikiej róży, czarnego bzu lub z pigwy.
- Zamiast miodu można dodać syrop klonowy, daktylowy lub z agawy.
- Zimowa herbata pysznie smakuje z herbatnikami lub biszkopcikami, a w okresie świąt Bożego Narodzenia można zaserwować do niej lukrowane pierniczki.
SKŁADNIKI
- 1 litr świeżo zaparzonej czarnej herbaty
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 1 laska cynamonu
- 1 cm świeżego imbiru
- 4 goździki
- 2 łyżki soku malinowego lub z czarnego bzu
- 2 łyżki płynnego jasnego miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i jednej cytryny. Pozostałe dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
- Imbir drobno posiekać.
- Do gorącej herbaty wlać sok z cytrusów, sok malinowy i miód. Dodać imbir, goździki i laskę cynamonu. Odstawić na 10 minut.
- Wyjąć przyprawy, zostawić owoce i przelać do dzbanka.
- Podawać od razu w czasie zimowych dni.