Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową

Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Proste i efektowne, czyli puree ziemniaczane zapieczone z fasolka szparagową

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową to świetny pomysł na ciekawy dodatek do mięsa w sosie. Zapiekankę można przygotować wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Świetnie smakuje i efektownie wygląda. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 4 ząbki czosnku

  • 500 g zielonej fasolki

  • 3 jajka

  • 150 ml śmietany 12%

  • 150 g sera mozzarella startego

  • sól i pieprz

  • masło i tarta bułka do przygotowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem ząbków czosnku. Następnie przepuścić przez praskę lub po prostu utłuc. 

  • Fasolkę ugotować oddzielnie w osolonym wrzątku. Nie rozgotować.

  • Ziemniaki połączyć z rozkłóconym jajkiem, śmietaną i połową startego sera. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że ser który dodaliśmy również jest słony. Dobrze wymieszać.

  • Foremkę keksową posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

  • Przełożyć połowę masy ziemniaczanej, ułożyć fasolkę i przykryć resztą masy ziemniaczanej. Wierzch posypać tartym serem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 30-40 minut.

  • Podawać gorące z mięsem w sosie, na przykład z polędwiczkami w sosie kurkowym


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6