Prosty sposób na wykwintne śniadanie. Ten quiche bez spodu zachwyci smakiem

Prosty sposób na wykwintne śniadanie.  Ten quiche bez spodu zachwyci smakiem
Autor: Shutterstock.com Prosty sposób na wykwintne śniadanie. Ten quiche bez spodu zachwyci smakiem
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Prosty sposób na ciekaw śniadanie dla całej rodziny. Przepyszny quiche z suszonymi pomidorami i kozim serem sprawdzi się w tej roli idealnie. A co najciekawsze, w tym przepisie nie będziemy robić spodu, co pozwoli nam oszczędzić masę czasu. Naprawdę warto przygotować w domu tego pysznego quicha.

Prosty i pyszny quiche. Wystarczy kilka składników

Przepyszny i prosty do wykonania quiche z suszonymi pomidorami i kozim serem to świetny pomysł na ciekawe śniadanie, pyszną kolację czy jako przekąska dla gości. Robi się go niezwykle łatwo, ponieważ w tym przepisie całkowicie pomijamy wykonanie kruchego ciasta, co znacznie ułatwia całą pracę.

Jest to idealne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu, a produkty łatwo znajdziemy w każdym supermarkecie. Jedyne co może sprawiać niektórym nieco problemu to karmelizowanie cebuli, ponieważ trzeba się będzie wykazać cierpliwością. Cebulę można bowiem bardzo łatwo spalić, zamiast skarmelizować.

Chrupiąca, a bez spodu. Ta tarta zasmakuje każdemu

Choć nie mamy tu spodu, brzegi naszej tarty wciąż wychodzą chrupiące. A wszystko to dzięki wysypaniu formy panko, które stworzy chrupiącą powłokę na naszej tarcie. Dzięki temu wciąż pozostanie chrupka, bez konieczności przygotowywania specjalnie ciasta.

Ta tarta doskonale smakuje i łączy w sobie ciekawe aromaty. Jest prosta do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności. Trzeba jednak pamiętać, że jej przygotowanie może trochę zająć.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki panko
  • 1 cebula
  • 120 g pomidorów suszonych
  • 100 g sera koziego
  • 4 jajka
  • szklanka śmietanki kremówki
  • olej po pomidorach
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • Masłem dokładnie wysmarowujemy naszą formę do quiche.
  • Całość posypujemy panko.
  • Na patelni podgrzewamy olej z pomidorów.
  • Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż się lekko skarmelizuje.
  • Dodajemy posiekane suszone pomidory i całość dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy do formy i posypujemy serem.
  • W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko i przyprawy.
  • Wlewamy całość do formy.
  • Pieczemy, aż do stężenia.
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej