Prosty sposób na wykwintne śniadanie. Ten quiche bez spodu zachwyci smakiem

Dieta wegetariańska
Prosty sposób na ciekaw śniadanie dla całej rodziny. Przepyszny quiche z suszonymi pomidorami i kozim serem sprawdzi się w tej roli idealnie. A co najciekawsze, w tym przepisie nie będziemy robić spodu, co pozwoli nam oszczędzić masę czasu. Naprawdę warto przygotować w domu tego pysznego quicha.
Prosty i pyszny quiche. Wystarczy kilka składników
Przepyszny i prosty do wykonania quiche z suszonymi pomidorami i kozim serem to świetny pomysł na ciekawe śniadanie, pyszną kolację czy jako przekąska dla gości. Robi się go niezwykle łatwo, ponieważ w tym przepisie całkowicie pomijamy wykonanie kruchego ciasta, co znacznie ułatwia całą pracę.
Jest to idealne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu, a produkty łatwo znajdziemy w każdym supermarkecie. Jedyne co może sprawiać niektórym nieco problemu to karmelizowanie cebuli, ponieważ trzeba się będzie wykazać cierpliwością. Cebulę można bowiem bardzo łatwo spalić, zamiast skarmelizować.
Chrupiąca, a bez spodu. Ta tarta zasmakuje każdemu
Choć nie mamy tu spodu, brzegi naszej tarty wciąż wychodzą chrupiące. A wszystko to dzięki wysypaniu formy panko, które stworzy chrupiącą powłokę na naszej tarcie. Dzięki temu wciąż pozostanie chrupka, bez konieczności przygotowywania specjalnie ciasta.
Ta tarta doskonale smakuje i łączy w sobie ciekawe aromaty. Jest prosta do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności. Trzeba jednak pamiętać, że jej przygotowanie może trochę zająć.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki panko
- 1 cebula
- 120 g pomidorów suszonych
- 100 g sera koziego
- 4 jajka
- szklanka śmietanki kremówki
- olej po pomidorach
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- Masłem dokładnie wysmarowujemy naszą formę do quiche.
- Całość posypujemy panko.
- Na patelni podgrzewamy olej z pomidorów.
- Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż się lekko skarmelizuje.
- Dodajemy posiekane suszone pomidory i całość dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do formy i posypujemy serem.
- W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko i przyprawy.
- Wlewamy całość do formy.
- Pieczemy, aż do stężenia.