Włoska pizza może się schować. Hiszpańska coca zachwyca smakiem i aromatem

Dieta wegetariańska
Jeżeli lubicie poznawać nowe smaki, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Pełen smaku placek z dodatkiem warzywnego farszu to rodzaj pizzy, która niezwykle popularna jest w Hiszpanii. Coca, bo tak się nazywa ten hiszpański przysmak, jest pyszna i z łatwością można ją zrobić w domu. Poznajcie hiszpański przepis na oryginalną pizzę coca.
Czym jest pizza coca?
Hiszpańska pizza to danie, które popularne jest w Katalonii, Walencji i na Balearach. Od włoskiego przepisu odróżnia się wieloma elementami. Coca to placek z ciasta drożdżowego podawany z farszem wytrawnym lub słodkim. Przygotowanie odbywa się etapami. Najpierw piecze się drożdżowy placek, a potem przyrządza się farsz. Wykłada się go na upieczony spód i tak podaje. Do hiszpańskiej pizzy nie dodaje się sera, który jest obowiązkowym elementem we włoskich przepisach. Zwykle cocę podaje się na obiad, ale sprawdzi się też jako przekąska i smaczne danie na kolację.
Z czego zrobić pizzę coca?
Chociaż przepis na pyszną i aromatyczną pizzę coca pochodzi z Hiszpanii, wszystkie niezbędne produkty można z łatwością kupić w naszych sklepach. Są powszechne, łatwo dostępne przez cały rok i często wykorzystuje się je do przyrządzenia innych potraw.
Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić hiszpańską pizzę w domu? Lista składników nie jest długa i została podzielona na dwie części, co znacznie ułatwia zakupy i przygotowanie.
- składniki do ciasta – mąka pszenna, woda, oliwa z oliwek, świeże drożdże, sól i cukier
- składniki do farszu – zielone lub carne oliwki, kapary, suszone pomidory, czerwona papryka, oliwa z oliwek, szalotki, przyprawy
Jak zrobić pizzę coca?
Przepis na oryginalną pizzę coca pochodzi z kuchni hiszpańskiej. Nie jest to trudne danie, ale wymaga więcej czasu. Hiszpańska pizza powstaje na bazie ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a wodę należy lekko podgrzać. Po wyrobieniu ciasto powinno wyrastać przez półtorej godziny. Warto więc o tym pamiętać i przygotowania do obiadu rozpocząć wcześniej.
Jak więc zrobić pizzę coca według hiszpańskiego przepisu? To łatwa i sprawdzona receptura. Wystarczy postępować według niej krok po kroku, a coca uda się już za pierwszym razem. Z każdym kolejnym będzie smakować jeszcze lepiej. Przepis można modyfikować i przyrządzać farsz z różnych składników. Można też przygotować ją w formie pizzerinek.
- 1. krok – wyrobienie i odstawienie do wyrośnięcia ciasta drożdżowego
- 2. krok – upieczenie spodu do pizzy w piekarniku
- 3. krok – przygotowanie farszu do pizzy coca
- 4. krok – nałożenie farszu na upieczony spód
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 30 ml oliwy z oliwek
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
Farsz:- 1 czerwona papryka
- 4 szalotki
- 50 g oliwek czarnych lub zielonych
- 2 suszone pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać wodę i wsypać cukier oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 15 minut.
- Mąkę przesypać do miski. Wsypać sól i wlać zaczyn drożdżowy oraz oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite i elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut, aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozciągnąć je na cienki placek o kształcie blachy. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą z oliwek. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wierzch skropić oliwą z oliwek. Oprószyć szczyptą soli i mąki.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec około 25 minut.
- Oliwki i suszone pomidory zmiksować na gładko.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w ósemki szalotkę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Patelnię zestawić z ognia.
- Upieczony spód posmarować pastą warzywną, a na niej ułożyć smażoną paprykę i szalotki.
- Podawać na obiad lub kolację czy jako przekąskę.