Które oliwki są zdrowsze – czarne czy zielone? Zwróć uwagę na jeden szczegół
Oliwki to pyszny dodatek do wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej, który nadaje smaku i charakteru. Są nie tylko smaczne, ale i zawierają sporo cennych składników odżywczych. W sklepach dostępne są oliwki w dwóch kolorach – zielone i czarne, które różnią się od siebie smakiem, kolorem i zawartością prozdrowotnych substancji. Które oliwki są zdrowsze? Zielone czy czarne? Wyjaśniamy.
Spis treści
- Czym są oliwki?
- Czy oliwki są zdrowe?
- Które oliwki są zdrowsze? Zielone czy czarne?
- Zielone i czarne oliwki – przepisy
Czym są oliwki?
Oliwki są owocami drzewa oliwnego, które rośnie głównie w krajach śródziemnomorskich i w Afryce. Uprawia się wiele odmian różniących się od siebie nie tylko kolorem i smakiem, ale także aromatem i wielkością. Najpopularniejszą odmianą jest oliwka europejska, która jest dobrze znana w Polsce.
Oliwki są dostępne w trzech kolorach, czyli zielonym, czarnym i czerwonym. Barwa oliwek zależy od momentu, w którym zostały zebrane.
- Oliwki zielone – zbiera się je zanim dojrzeją, ale osiągnęły już właściwy rozmiar. Sezon przypada na wrzesień.
- Oliwki czerwone – zbierane są tuż zanim całkowicie dojrzeją. Czasem przybierają odcienie fioletu i brązu.
- Oliwki czarne – zbiory odbywają się w grudniu, kiedy owoce całkowicie dojrzeją.
Czy oliwki są zdrowe?
Oliwki od setek lat są jednym ze składników diety śródziemnomorskiej. Nie bez powodu eksperci, lekarze i dietetycy wskazują, że ten sposób odżywiania jest najzdrowszy. Świeże i naturalne produkty to sekret zdrowia mieszkańców tych krajów. Jednym z ważnych elementów tej diety są właśnie oliwki.
Oliwki to źródło zdrowych tłuszczy i antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegają wielu chorobom i opóźniają efekty starzenia. Oliwki wspierają pracę serca i pomagają zbudować odporność. Dzięki zawartości błonnika pozytywnie działają na układ pokarmowy. To dobre źródło fosforu, miedzi, żelaza czy potasu.
Które oliwki są zdrowsze? Zielone czy czarne?
Zarówno oliwki zielone jak i czarne to zdrowe dodatki do wielu potraw, które warto wprowadzić do diety. Oba rodzaje oliwek mają zbliżoną wartość kaloryczną. Porcja o wadze 100 g to około 130 kcal. Oliwki czarne są delikatne i łagodne w smaku, a zielone gorzkawe i jędrne.
Oliwki różnią się od siebie nie tylko kolorem i smakiem, ale i zawartością jednego z minerałów. Zielone oliwki zawierają o wiele więcej sodu niż czarne. W porcji zielonych oliwek ważącej 100 g może go być ponad 1550 mg. W czarnych oliwkach jest go o połowę mniej. Warto zwrócić na to uwagę podczas wybierania oliwek w sklepie. Zbyt dużo sodu w diecie może być niebezpieczne dla zdrowia i być przyczyną wielu chorób.
Zielone i czarne oliwki – przepisy
Pyszne i zdrowe oliwki to świetny dodatek do wielu potraw. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów, w których oliwki są doskonałym uzupełnieniem lub grają główną rolę.
- Tapas - przekąski z hiszpańskich oliwek. Przepisy na oliwki z dorszem i oliwki z kozim serem
- Oliwki w cieście serowym
- Makaron z tuńczykiem i oliwkami. Przepis na obiad w 15 minut
- Mozzarella z pomidorami i oliwkami: przepis na podkręconą sałatkę caprese
- Mini roladki z boczku i oliwek
Zobacz galerię i dowiedz się, jak wykorzystać oliwę z oliwek, która produkowana jest z oliwek. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o kuchni włoskiej, gdzie oliwki często dodaje się do potraw.