Które oliwki są zdrowsze – czarne czy zielone? Zwróć uwagę na jeden szczegół

2024-10-31 14:18

Oliwki to pyszny dodatek do wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej, który nadaje smaku i charakteru. Są nie tylko smaczne, ale i zawierają sporo cennych składników odżywczych. W sklepach dostępne są oliwki w dwóch kolorach – zielone i czarne, które różnią się od siebie smakiem, kolorem i zawartością prozdrowotnych substancji. Które oliwki są zdrowsze? Zielone czy czarne? Wyjaśniamy.

które oliwki są zdrowsze
Autor: Shutterstock Zielone czy czarne? Dowiedz się, które oliwki są zdrowsze.

Spis treści

  1. Czym są oliwki?
  2. Czy oliwki są zdrowe?
  3. Które oliwki są zdrowsze? Zielone czy czarne?
  4. Zielone i czarne oliwki – przepisy

Czym są oliwki?

Oliwki są owocami drzewa oliwnego, które rośnie głównie w krajach śródziemnomorskich i w Afryce. Uprawia się wiele odmian różniących się od siebie nie tylko kolorem i smakiem, ale także aromatem i wielkością. Najpopularniejszą odmianą jest oliwka europejska, która jest dobrze znana w Polsce.

Oliwki są dostępne w trzech kolorach, czyli zielonym, czarnym i czerwonym. Barwa oliwek zależy od momentu, w którym zostały zebrane.

  • Oliwki zielone – zbiera się je zanim dojrzeją, ale osiągnęły już właściwy rozmiar. Sezon przypada na wrzesień.
  • Oliwki czerwone – zbierane są tuż zanim całkowicie dojrzeją. Czasem przybierają odcienie fioletu i brązu.
  • Oliwki czarne – zbiory odbywają się w grudniu, kiedy owoce całkowicie dojrzeją.

Czy oliwki są zdrowe?

Oliwki od setek lat są jednym ze składników diety śródziemnomorskiej. Nie bez powodu eksperci, lekarze i dietetycy wskazują, że ten sposób odżywiania jest najzdrowszy. Świeże i naturalne produkty to sekret zdrowia mieszkańców tych krajów. Jednym z ważnych elementów tej diety są właśnie oliwki.

Oliwki to źródło zdrowych tłuszczy i antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegają wielu chorobom i opóźniają efekty starzenia. Oliwki wspierają pracę serca i pomagają zbudować odporność. Dzięki zawartości błonnika pozytywnie działają na układ pokarmowy. To dobre źródło fosforu, miedzi, żelaza czy potasu.

Które oliwki są zdrowsze? Zielone czy czarne?

Zarówno oliwki zielone jak i czarne to zdrowe dodatki do wielu potraw, które warto wprowadzić do diety. Oba rodzaje oliwek mają zbliżoną wartość kaloryczną. Porcja o wadze 100 g to około 130 kcal. Oliwki czarne są delikatne i łagodne w smaku, a zielone gorzkawe i jędrne.

Oliwki różnią się od siebie nie tylko kolorem i smakiem, ale i zawartością jednego z minerałów. Zielone oliwki zawierają o wiele więcej sodu niż czarne. W porcji zielonych oliwek ważącej 100 g może go być ponad 1550 mg. W czarnych oliwkach jest go o połowę mniej. Warto zwrócić na to uwagę podczas wybierania oliwek w sklepie. Zbyt dużo sodu w diecie może być niebezpieczne dla zdrowia i być przyczyną wielu chorób.

Zielone i czarne oliwki – przepisy

Pyszne i zdrowe oliwki to świetny dodatek do wielu potraw. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów, w których oliwki są doskonałym uzupełnieniem lub grają główną rolę.

Zobacz galerię i dowiedz się, jak wykorzystać oliwę z oliwek, która produkowana jest z oliwek. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o kuchni włoskiej, gdzie oliwki często dodaje się do potraw. 

KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?

Quiz. Co wiesz o kuchni włoskiej? Na pytanie nr 6 odpowie tylko maestro!

Pytanie 1 z 10
Co jest obowiązkowym składnikiem włoskiego deseru tiramisu?