Tapas - przekąski z hiszpańskich oliwek. Przepisy na oliwki z dorszem i oliwki z kozim serem
Hiszpańskie oliwki to królowe przekąsek. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie panuje dobry nastrój i wyśmienita zabawa. Uświetnią każdą imprezę - andrzejki, sylwestra, walentynki, urodziny i imieniny.
Spis treści
Przekąski na bazie oliwek są bardzo popularne w Hiszpanii, kraju będącym największym producentem oliwek na świecie. Oliwki charakteryzują się uniwersalnym smakiem, który sprawia, że można je podawać na tysiąc sposobów w zależności od dania, okazji, gustu czy… humoru.
Hiszpańskie tapas
Najprostszą formą tapas, czyli przekąsek, są hiszpańskie oliwki podawane bez żadnych dodatków. Wystarczy zaserwować hiszpańskie oliwki o różnych wielkościach i kolorach, aby oczarować gości.
Inną propozycją są hiszpańskie oliwki faszerowane, np.: kaparami, anchois, papryką, tuńczykiem, orzechami laskowymi, migdałami, serem czy szynką. Dzięki różnym nadzieniom możemy w prosty i szybki sposób zaoferować gościom kilka wersji tapas.
Ciekawą propozycją są także samodzielnie przygotowane marynaty. Dodając zioła, miód, imbir czy sok z cytryny, w kilka minut możemy stworzyć oryginalne dania.
Hiszpańskie czarne oliwki z kozim serem
Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
100 g koziego sera
50 g marynowanej pieczonej czerwonej papryki (można użyć też zwykłej papryki marynowanej)
orzechy włoskie
kminek
hiszpańska oliwa z oliwek
natka pietruszki do dekoracji
Paprykę odsącz z zalewy a następnie pokrój w kostkę.
Na kawałki podziel także kozi ser.
Dodaj hiszpańskie czarne oliwki i orzechy włoskie.
Całość posyp kminkiem i polej odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki wymieszaj. Przekąskę można udekorować natką pietruszki.
Hiszpańskie zielone oliwki z dorszem
Składniki:
150 g hiszpańskich zielonych oliwek
100 g wędzonego dorsza
8 suszonych pomidorów
orzeszki ziemne
tymianek
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
hiszpańska oliwa z oliwek
Do miseczki włóż hiszpańskie, zielone oliwki, mięso wędzonego dorsza, orzeszki ziemne oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
W osobnym naczyniu przygotuj marynatę – połącz musztardę, miód i oliwę z oliwek, dodaj tymianek.
Przygotowane wcześniej składniki polej marynatą i wymieszaj.