Tapas - przekąski z hiszpańskich oliwek. Przepisy na oliwki z dorszem i oliwki z kozim serem

2016-11-16 13:32

Hiszpańskie oliwki to królowe przekąsek. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie panuje dobry nastrój i wyśmienita zabawa. Uświetnią każdą imprezę - andrzejki, sylwestra, walentynki, urodziny i imieniny.

tapas_jak_zrobic_proste_i.jpg
Autor: materiały prasowe Oliwki to doskonałe przekąski na każdą okazję

Spis treści

  1. Hiszpańskie tapas
  2. Hiszpańskie czarne oliwki z kozim serem
  3. Hiszpańskie zielone oliwki z dorszem

Przekąski na bazie oliwek są bardzo popularne w Hiszpanii, kraju będącym największym producentem oliwek na świecie. Oliwki charakteryzują się uniwersalnym smakiem, który sprawia, że można je podawać na tysiąc sposobów w zależności od dania, okazji, gustu czy… humoru.

Hiszpańskie tapas

Najprostszą formą tapas, czyli przekąsek, są hiszpańskie oliwki podawane bez żadnych dodatków. Wystarczy zaserwować hiszpańskie oliwki o różnych wielkościach i kolorach, aby oczarować gości.

Inną propozycją są hiszpańskie oliwki faszerowane, np.: kaparami, anchois, papryką, tuńczykiem, orzechami laskowymi, migdałami, serem czy szynką. Dzięki różnym nadzieniom możemy w prosty i szybki sposób zaoferować gościom kilka wersji tapas.

Ciekawą propozycją są także samodzielnie przygotowane marynaty. Dodając zioła, miód, imbir czy sok z cytryny, w kilka minut możemy stworzyć oryginalne dania.

Hiszpańskie czarne oliwki z kozim serem

Składniki:

150 g hiszpańskich czarnych oliwek

100 g koziego sera

50 g marynowanej pieczonej czerwonej papryki (można użyć też zwykłej papryki marynowanej)

orzechy włoskie

kminek

hiszpańska oliwa z oliwek

natka pietruszki do dekoracji

Paprykę odsącz z zalewy a następnie pokrój w kostkę.

Na kawałki podziel także kozi ser.

Dodaj hiszpańskie czarne oliwki i orzechy włoskie.

Całość posyp kminkiem i polej odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek.

Wszystkie składniki wymieszaj. Przekąskę można udekorować natką pietruszki.

Hiszpańskie zielone oliwki z dorszem

Składniki:

150 g hiszpańskich zielonych oliwek

100 g wędzonego dorsza

8 suszonych pomidorów

orzeszki ziemne

tymianek

łyżeczka musztardy

łyżeczka miodu

hiszpańska oliwa z oliwek

 Do miseczki włóż hiszpańskie, zielone oliwki, mięso wędzonego dorsza, orzeszki ziemne oraz pokrojone w paski suszone pomidory.

W osobnym naczyniu przygotuj marynatę – połącz musztardę, miód i oliwę z oliwek, dodaj tymianek.

Przygotowane wcześniej składniki polej marynatą i wymieszaj.