Mini roladki z boczku i oliwek
Wystarczy kilka zielonych oliwek, parę plasterków boczku i odrobina sera, aby wyczarować z nich pyszne mini roladki. Przekąska na "jeden kęs" sprawdzi się podczas przyjęć w plenerze.
Do przygotowania sałatki z porów z oliwkami potrzebujesz:
5 cienkich plastrów wędzonego boczku
15 dużych zielonych oliwek nadziewanych papryką
żółty ser, na przykład cheddar
Oliwki osączyć z zalewy i przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć z nich nadzienie.
Nadzienie paprykowe z oliwek drobno posiekać i wymieszać ze startym cheddarem.
Każdą połówkę oliwki nadziać farszem, posklejać po dwie połówki razem.
Boczek rozłożyć na desce i delikatnie rozklepać płaskim tłuczkiem.
Każdy plaster boczku przekroić na 3 części. Oliwki zawijać w boczek i przypinać wykałaczką.
Zrumienić na grillu lub w piekarniku - 5 minut z każdej strony.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek