Oliwki w cieście serowym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Oliwki w cieście serowym to łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna przekąska w stylu śródziemnomorskim. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ciasta z przepisu możesz użyć mrożonego ciasta francuskiego, a oliwki zawinąć najpierw w plasterek sera. Wyjdzie równie smacznie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 30 oliwek nadziewanych papryką lub migdałami
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka tartego sera cheddar
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- olej do wysmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, sera, masła, żółtka, soli i pieprzu zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na niewielkie kwadraty.
- Oliwki osączyć z zalewy i zawinąć w kwadraty z ciasta, układać na blaszce wysmarowanej oliwą.
- Piec 20 min w temperaturze 200 st. C.