Makaron z tuńczykiem i oliwkami. Przepis na obiad w 15 minut

makaron z tuńczykiem i oliwkami
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Czy pyszny i aromatyczny obiad w 15 minut jest możliwy? Z tym przepisem w kwadrans można zrobić smakowity makaron z tuńczykiem i oliwkami. Szybkość przygotowania, krótka lista składników i mnóstwo smaku to nie jedyne jego zalety.

Jak zrobić makaron z tuńczykiem i oliwkami?

Przyrządzenie potrawy zaczyna się do ugotowania makaronu. W międzyczasie podsmaża się czosnek, oliwki i kawałki tuńczyka. Następnie dodaje się ugotowany makaron, natkę pietruszki i doprawia. Ostatnim krokiem jest wymieszanie i podgrzanie dania przez kilka chwil.

Przepis na makaron z tuńczykiem i oliwkami

  • To bardzo łatwy przepis na pyszny obiad z makaronu z dodatkiem ryby i małych oliwek.
  • Przepis jest szybki i potrawę robi się zaledwie w 15 minut.
  • Lista składników jest krótka. Produkty są w sklepach mniejszych i większych przez cały rok.
  • Sprawdzi się każdy rodzaj makaronu. Mogą to być kolanka, kokardki lub penne. Danie doskonale smakuje z makaronem spaghetti. Apetycznie wygląda także kolorowy makaron.
  • Osoby, które nie muszą liczyć kalorii, mogą użyć tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym.
  • Natkę pietruszki można zastąpić świeżą kolendrą.
  • Można użyć oliwek zielonych lub czarnych, nadziewanych lub bez nadzienia.
  • Zamiast parmezanu sprawdzi się inny twardy ser włoski. Przykładem może być Pecorino Romano czy Grana Padano. Smakowitą posypką są także drobno posiekane orzechy nerkowca.
  • Smak potrawy zaostrzy drobno posiekana papryczka chili.
  • Danie można wzbogacić, dodając pomidorki koktajlowe, różyczki brokuła, kapary lub cukinię pokrojoną w kostkę.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu
  • 200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 75 g odcedzonych zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
  • Dodać masło i oliwki. Smażyć około 3 minut. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy i smażyć około 3 minut, często mieszając.
  • Wsypać natkę pietruszki, dodać ugotowany makaron i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podgrzewać kilka minut, mieszając.
  • Podawać posypane startym parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
więcej